Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου μιλώντας κατά τη κατάθεση του ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό εξέφρασε τη θέση ότι πολλά Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα εφάρμοσαν “τοκογλυφικές πρακτικές”.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αιφνιδίως προς τα μέσα και τέλος του 2008 παρατηρήθηκε σε κάποια ΣΠΙ να αλλάζει το βασικό επιτόκιο ανεξάρτητα από τις μεταβολές που είχε το επιτόκιο της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αδίκως ο δανειολήπτης. Αυτό όπως είπε, εκδηλώνει μια ξεκάθαρα τοκογλυφική συμπεριφορά, ενώ ανεξάρτητα αν ήταν εσκεμμένο ή ακούσιο λάθος, η χρονική διάρκεια του λάθους, ενδεχομένως να συνεπάγεται πολλαπλά ποινικά αδικήματα.
Ανέφερε ακόμα ότι κατά την περίοδο 2005-2007 άρχισαν να εφαρμόζονται οι συμβάσεις που περιέχουν τον όρο του οποίου η κακή εφαρμογή προκάλεσε το λάθος με το επιτόκιο, το οποίο ο Επίτροπος εντόπισε και για το οποίο η ΣΚΤ κατέβαλε αποζημιώσεις σε δανειολήπτες.
Ανέφερε επίσης ότι το κόστος αυτού του λάθους δεν είναι μόνο €125 εκατ. σε υπερχρεώσεις, αλλά πολύ περισσότερα λεφτά.
Όπως είπε, τόσο η συχνότητα, όσο και η διάρκεια του φαινομένου, ενδεχομένως να σημαίνει ύπαρξη ποινικών αδικημάτων, διερωτώμενος “ποιος ζήτησε την αλλαγή της φόρμουλας στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας” και “κατά πόσο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπείας για έγκριση της εν λόγω αλλαγής” και αν αυτή εν τέλει εγκρίθηκε σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.
Ανέφερε επίσης ότι είναι σκανδαλώδες ότι δεν εξετάζουν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε απόφαση δικαστηρίου ή διαιτητική απόφαση, αφού αναγνωρίζουν ότι υπήρξε πλάνη και εγκαταλείπουν αυτούς για τους οποίους βγήκε απόφαση διαιτησίας. Όπως είπε, κάποιοι έχουν υποστεί τεράστιο κόστος εξαιτίας αυτού του θέματος, και πιθανόν να έχουν χάσει τις περιουσίες τους.
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης, ότι η διαφοροποίηση έγινε όταν άρχισε να πέφτει το επιτόκιο της ΕΚΤ και αμέσως αντέδρασαν και το άλλαξαν. Όπως είπε, όταν μειώθηκε δραστικά το επιτόκιο της ΕΚΤ, άλλαξαν το επιτόκιο και επέβαλαν το δικό τους επιτόκιο ώστε να είναι σταθερό σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Ερωτηθείς κατά πόσο στα εν λόγω ΣΠΙ υπήρχε κακή διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε με τη συγκεκριμένη διαπίστωση.
Ανέφερε ακόμα ότι πριν ακόμα βγει η υπόθεση με τα επιτόκια στη δημοσιότητα, έτυχε περίπτωση που ανώτερο στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε ότι υπήρχε αυτό το θέμα και το γνώριζε.