Ικανοποίηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, που επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος θα έβγαινε στις αγορές νωρίτερα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης εκφράζει ο ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι αναμένει από τις τράπεζες να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και να προχωρήσουν τάχιστα στην αναδιάρθρωση των δανείων.
Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση Τύπου την οποία υπογράφει ο Εκπρόσωπος Τύπου Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνεται η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής στις αγορές ενάμιση χρόνο νωρίτερα.
Εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης και για τη δυνατότητα που έχει να απευθυνθεί στις αγορές για δανεισμό, ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ότι προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Διάσωσης, ο ΔΗΣΥ προσθέτει ότι χάρη στη συνετή και αποφασιστική διαχείριση, μετά από τον αποκλεισμό από τις αγορές από το τέλος του 2010, η Κύπρος επιστρέφει σε κατάσταση ομαλότητας ως προς το αξιόχρεο και τη διεθνή πιστοληπτική ικανότητα.
Κατά τον κ. Προδρόμου αποδεικνύεται πως όταν προ καιρού ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωνε ότι η Κύπρος θα έβγαινε στις αγορές σύντομα και οπωσδήποτε ταχύτερα από τις προθεσμίες του Προγράμματος, δεν ήταν όπως κάποιοι ειρωνεύονταν «πυροτέχνημα», αλλά μια σωστή εκτίμηση.
Προσθέτοντας ότι στη βάση τέτοιων εκτιμήσεων ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τη συνετή διαχείριση και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. που ξεπερνά προβλέψεις και στόχους του Προγράμματος φέρνοντας τη χώρα μια ώρα αρχύτερα σε υγιή οικονομική τροχιά, αναφέρει ότι απομένει αρκετός δρόμος και χρειάζονται ακόμα πολλές προσπάθειες.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο δανεισμός, όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν υποκαθιστά τη χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που έχει η χώρα μας από τους εταίρους μας στο Πρόγραμμα Διάσωσης, αλλά προορίζεται να αντικαταστήσει άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει εσωτερικό δανεισμό, θα λειτουργήσει ευεργετικά και ως προς τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
“Θα δοθούν δηλαδή σημαντικά περιθώρια ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και μπορεί να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη” συνεχίζει ο κ. Προδρόμου αναφέροντας ότι θεωρούμε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στη δική τους αποστολή.
“Ιδιαίτερα θα θέλαμε να δούμε να προχωρούν αποφασιστικότερα στην απαραίτητη αναδιάρθρωση δανείων του ιδιωτικού τομέα και να αντιμετωπίσουν με σύνεση το πρόβλημα των διογκούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων”, καταλήγει ο κ. Προδρόμου.