Απίστευτο κι όμως αληθινό: Μια μάσκα μπορεί να εντοπίσει τον κοροναϊό. Η είδηση έρχεται από την Ιαπωνία, όπου μια ομάδα επιστημόνων, ανέπτυξε μάσκα, που λάμπει, όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως εάν περιέχει ίχνη κοροναϊού.
Για να συμβεί αυτό, χρησιμοποιούνται αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκαμήλου, όπως μεταδίδει το kyodonews.net.
Τι σχεδιάζει η Αθήνα για τον ορισμό μουφτήδων
Η Ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον Γιασουχίρο Τσουκαμότο, 52 ετών, ελπίζει ότι οι μάσκες θα δώσουν στους χρήστες έναν ευκολότερο τρόπο να μάθουν, εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ομάδα στοχεύει να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, για να πουλήσει τις μάσκες του επόμενου έτους.
Στη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει η ίδια πηγή, ένα δείγμα κοροναϊού λάμπει σε ένα φίλτρο μάσκας προσώπου κάτω από υπεριώδες φως αφού ψεκαστεί με μια φθορίζουσα χρωστική ουσία που περιέχει αντισώματα.
Οι στροθοκάμηλοι
Οπως εξηγείται στο άρθρο, οι στρουθοκάμηλοι, είναι σε θέση να παράγουν πολλούς διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν τα παθογόνα στο σώμα.
Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκά στρουθοκαμήλου μια ανενεργή και αβλαβή μορφή κοροναϊού και στη συνέχεια εξήγαγε με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει αντισώματα κοροναϊού από αυγά στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει κοροναϊός, το φίλτρο θα λάμπει όταν τοποθετηθεί κάτω από το υπεριώδες φως.
Τα πειράματα
Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα για 10 ημέρες σε 32 άτομα που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό. Διαπίστωσε ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν στο υπεριώδες. Η λάμψη αυτή εξασθενούσε όσο περνούσε ο καιρός και το ιικό φορτίο των ασθενών μειωνόταν.
Η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών ανακάλυψε ότι είχε κοροναϊό, όταν φόρεσε μια από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι έλαμπε κάτω από το υπεριώδες φως.
«Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να μετατρέψω αυτή την ανακάλυψη σε ένα εύχρηστο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», είπε ο Τσουκαμότο.
Πηγή: tovima.gr