Πολλές ενστάσεις, αιτιάσεις, μομφές και ηθικά διλήμματα έχουν εκφραστεί κατά καιρούς ενόψει της νέας πραγματικότητας που δείχνει να έχει δρομολογηθεί. Μία πραγματικότητα κατά την οποία τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας και ο μέσος άνθρωπος θα γίνεται ολοένα και λιγότερο απαραίτητος. Μία «πρώτη γεύση» πήραν οι κάτοικοι του Τόκυο, στην Ιαπωνία. Μεγάλη αλυσίδα καφέ παρουσίασε το νέο της μπαρίστα, ο οποίος δεν είναι άλλος από ένα ρομπότ που διαθέτει την ικανότητα να φτιάχνει και να σερβίρει καφέ.
Πρόκειται για την αρχή του τέλους ενός επαγγέλματος και την απαρχή μίας νέας εποχής; Τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής. Για πρώτη φορά, ωστόσο, ρομπότ καλύπτουν θέσεις εργασίας σε επάγγελμα που έχει άμεση επαφή με τον πελάτη.
Η εταιρεία Henna Cafe στο Τόκυο, παρουσίασε το πρώτο ρομπότ μπαρίστα σε κατάστημα με επωνυμία strange cafe, στην περιοχή Shibuya.
Το ρομπότ-μπαρίστας καλύπτει επί της ουσίας ολίοκληρη την γκάμα των εργασιών. Λαμβάνει την παραγγελία, την εκτελεί και τη σερβίρει με τον ειδικό βραχίονα που διαθέτει.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, μπορεί να εκτελεί την παραγγελία πέντε πελατών συγχρόνως. Κάτι που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα σημάνει το τέλος πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, τουλάχιστον σε καταστήματα μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων, σε όλον τον κόσμο. Το δε κόστος του καφέ είναι3 δολάρια και σερβίρεται σε ελάχιστα λεπτά.
Ο Sawyer, όπως είναι το όνομά του, μπορεί επιπλέον να χειρίζεται μηχανή που βγάζει έξι διαφορετικά ποτά, δίχως να κάνει λάθος στις παραγγελίες. Μεταξύ αυτών είναι ο καφές καπουτσίνο, η ζεστή σοκολάτα, το πράσινο τσάι και άλλα.
Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ δήλωσε με περηφάνια ότι το μαγαζί θα μπορεί να λειτουργεί με μόλις ένα άτομο, τον μάνατζερ, σε αντίθεση με τα άλλα καφέ, τα οποία χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ρομπότ θα εργάζεται όλες τις βάρδιες, νύχτα και μέρα, δίχως… ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και βέβαια, δεν θα… διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας ή το χαμηλό ημερομίσθιό του.
Μάλιστα, είναι κατασκευασμένο να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να «διασκεδάζει» τους πελάτες και οι τελευταίοι να μην έχουν την αίσθηση ότι σερβίρονται απλώς από μία μηχανή.
Πρόκειται σίγουρα για μία πρωτοποριακή κίνηση, ενδεικτική ωστόσο ενός μέλλοντος στο οποίο ο άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει το ρόλο του στην αγορά εργασίας. Σε ένα αυτοματοποιημένο περιβάλλον, εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και πολύς κόσμος θα υποχρεωθεί να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις, τις οποίες οι κυβερνήσεις, εφόσον προωθούν το νέο καθεστώς, είναι υποχρεωμένες να προβλέψουν εγκαίρως.
Η νέα εποχή, η νέα πραγματικότητα δεν έρχεται. Είναι πλέον εδώ. Είμαστε μόλις στην αυγή της. Το τι θα ακολουθήσει σε έναν κόσμο που αλλάζει με κινηματογραφικές ταχύτητες, είναι άδηλο. Το πώς θα το διαχειριστεί η ανθρωπότητα, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Θα συνυπάρξουμε με τα ρομπότ, ή θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα επέλθει μία απροσδιόριστου μεγέθους κρίση, καταλήγοντας ο άνθρωπος να γίνει «δούλος» των μηχανών;