Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έθεσε στο περιθώριο το σεβασμό και την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ενίσχυσε το ρατσισμό και την ξενοφοβία και περιθωριοποίησε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι με χαμηλές συντάξεις, τόνισε σήμερα στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μουϊζνιεκς, παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων του για το 2012.
Εκθέτοντας την εμπειρία του, από τις επισκέψεις του σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι, στην περίοδο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει “καταντήσει” είδος πολυτελείας, τονίζοντας ότι απανταχού της Ευρώπης συναντάται αύξηση της ρατσιστικής βίας, της ξενοφοβίας, περιθωριοποίηση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, περιορισμός του κοινωνικού κράτους και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και αναποτελεσματικότητα στα εθνικά δικαστικά συστήματα, για την απόδοση δικαίου.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, τις συνθήκες κράτησης, τις πολιτικές έναντι των μεταναστών και των μειονοτήτων, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και του κοινού, υπογράμμισε.
Το χειρότερο, κατά τον Επίτροπο, είναι ότι η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας δημιούργησαν “γόνιμο έδαφος” για την ανάπτυξη ξενοφοβικών και ρατσιστικών πολιτικών κινημάτων στην Ευρώπη.
“Λαϊκιστές πολιτικοί και εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται τις απογοητεύσεις και τους φόβους των πολιτών για εκλογικούς σκοπούς”, τόνισε με έμφαση ο Επίτροπος.
Αναλυτικότερα, ο Νίλς Μουϊζνιεκς επεσήμανε ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με πολιτικές που σχεδιάσθηκαν όχι με γνώμονα την τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών αλλά με γνώμονα την διατήρηση της ασφάλειας των χωρών.
Η παιδική φτώχεια, σημείωσε, βρίσκεται σε άνοδο και αναζωπυρώνει τον κίνδυνο της παιδικής εργασίας ενώ κατά χιλιάδες τα άτομα με αναπηρίες στοιβάζονται σε παλαιά απομονωμένα ιδρύματα, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα.
Η δυσλειτουργία των δικαστικών συστημάτων σε χώρες που είναι οι καλύτεροι “πελάτες” του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον όγκο των καταδικαστικών εναντίον τους αποφάσεων, υπονομεύει σοβαρά το κράτος δικαίου και αποστερεί από τους πολίτες την ελπίδα ότι μπορούν, μέσω της δικαιοσύνης, να βρουν το δίκιο τους, πρόσθεσε.
Όλα αυτά δεν αποτελούν καθόλου καλούς οιωνούς για το μέλλον, συμπέρανε ο Επίτροπος.