Θέμα νομιμότητας ή όχι της Ερευνητικής αν και εφόσον αμφισβητηθεί νομικά

Συντηρείται η δημόσια συζήτηση για τη νομιμότητα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία και συνεχίζουν να εκφράζονται διιστάμενες νομικές απόψεις.

Η Κυβέρνηση διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου δήλωσε σήμερα ότι το θέμα της νομιμότητας ή όχι του διορισμού της ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία που βιώνει η κυπριακή οικονομία, «θα προκύψει όταν και εφόσον αποφασίσουν κάποιοι να την αμφισβητήσουν μέσω νομικών διαδικασιών».

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν διιστάμενες νομικές απόψεις για τη γνωστή τροποποίηση του Νόμου περί διορισμού Ερευνητικών Επιτροπών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πολιτική διάσταση του θέματος είναι μία, ότι «ο λαός απαιτεί να μάθει όλη την αλήθεια για το πώς φτάσαμε μέσα σε πέντε χρόνια σε αυτή την οικονομική τραγωδία, απαιτεί επίσης απόδοση ευθυνών».

«Η ακροαματική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής έγινε δημοσίως και όχι πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων ποινικών ανακριτών. Το χειρότερο όλων, όμως, σε αυτή την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας είναι η αμφισβήτηση των θεσμών που αποτελούν στήριγμα για την αξιοπιστία της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως θα ήταν προπέτασμα καπνού η περίπτωση προσφυγής του ΑΚΕΛ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς δεν θεωρούμε προπέτασμα καπνού καμιά επιλογή οποιουδήποτε στο πλαίσιο της νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και εάν οι θεσμοί δίνουν αυτή τη δυνατότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να χαρακτηρίσουμε έτσι αυτή την επιλογή».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν νομικές επιλογές και ότι υπάρχουν παράλληλα και διιστάμενες απόψεις, υπενθυμίζοντας ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο για το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής, «οι συνεδριάσεις, οι συσκέψεις γίνονταν στη Νομική Υπηρεσία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

«Αρα, για τον τρόπο που διορίστηκε η Επιτροπή υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα», συνέχισε.

Ο Αναπληρωτής ΚΕ είπε ότι είναι σεβαστές οι νομικές διιστάμενες απόψεις και ότι η νομική επιλογή, αν υπάρχει, για αμφισβήτηση δια της δικαστικής οδού της νομιμότητας της Επιτροπής, είναι στη διάθεση του καθενός.

«Αυτό που κρατάμε εμείς τώρα είναι την πολιτική θέση και είναι η πιο ισχυρή σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Είναι η μη αμφισβήτηση των θεσμών διότι είναι το μόνο στήριγμα μας για να μπορέσουμε να ‘ξαναβρούμε τα πόδια μας’. Οι θεσμοί μας έχουν μείνει αλώβητοι και θα πρέπει να τους διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Είναι απαίτηση του λαού να ακούσει την αλήθεια», κατέληξε.

Ο Αναπληρωτής ΚΕ σχολίασε και τις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ για τη χθεσινή κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην ερευνητική, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια καμουφλαρισμένη ωρολογιακή βόμβα και ανέμενε την έκρηξή της, χωρίς συναίσθηση ευθύνης για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Για την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ περί `παραδοχής` του Προέδρου για το κούρεμα από τις 4 Μαρτίου 2013, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που ανεπισήμως πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος και το αναφέρει στη μαρτυρία του ενώπιον της Επιτροπής, ήταν πως «όλες οι πιθανές λύσεις για το θέμα βιωσιμότητας του χρέους θα ήταν στο τραπέζι διαβουλεύσεων με την Τρόικα».

Αυτό, είπε, «δεν ήταν νέο, ως ενδεχόμενο ήταν θέμα δημόσιας συζήτησης για ένα μήνα». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι από τις 8 Φεβρουαρίου 2013 ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού σε τηλεοπτική εμφάνιση στο Σίγμα «είπε ότι η κυπριακή πλευρά δέχεται πιέσεις για κούρεμα καταθέσεων».

Χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά τις ‘αποκαλύψεις’ του κ. Κυπριανού, «οι Financial Times αναφέρθηκαν σε εμπιστευτικό υπόμνημα της Επιτροπής για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, στο οποίο περιλαμβανόταν η ‘ριζοσπαστική νέα επιλογή’ της συμμετοχής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Η νέα Κυβέρνηση είχε παντελή άγνοια για την ύπαρξη του εγγράφου αυτού και πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του στις 23 Ιουλίου 2013 από τον Τύπο, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διερωτήθηκε στη βάση ποιας πληροφόρησης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε πρώτος για κούρεμα, τι πληροφόρηση είχε η απελθούσα Κυβέρνηση και τι πληροφόρηση έδωσε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προετοιμαστεί να διαχειριστεί ένα βουνό συσσωρευμένων προβλημάτων, «λόγω της αναβλητικότητας, της ατολμίας και της αδυναμίας της προηγούμενης Κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις».

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι τα ίδια τα γεγονότα καταγράφουν ότι η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ «παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια καμουφλαρισμένη ωρολογιακή βόμβα και ανέμενε την έκρηξή της, χωρίς συναίσθηση ευθύνης για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού και της χώρας».

Ερωτηθείς για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συγγενείς του, κατά την κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής χθες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και στοιχεία για να καταθέσει.

«Η Ερευνητική Επιτροπή αποφάσισε αυτό που αποφάσισε. Εμείς σεβόμαστε την Επιτροπή και τις αποφάσεις της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι έτοιμος να απαντήσει και να δώσει και στοιχεία που δίδουν την πραγματικότητα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.