Τις πρώτες δεκαετίες της διαστημικής εξερεύνησης η αθέατη πλευρά της Σελήνης δεν κέντρισε το ενδιαφέρον των διαστημικών υπηρεσιών και έτσι αυτή η πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια έναν μυστηριακό χαρακτήρα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκδήλωσε πριν από λίγα χρόνια την πρόθεση του να δημιουργήσει στον αθέατη πλευρά της Σελήνης μια μεγάλη βάση την οποία ονόμασε «Σεληνιακό Χωριό» αλλά ήταν η Κίνα που έδειξε αποφασιστικότητα και έγινε η πρώτη χώρα που πάτησε το «πόδι» της στην περιοχή του φεγγαριού που εμείς από την Γη δεν βλέπουμε ποτέ.
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική το 2019 προσεδαφίστηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης ο κινεζικός ρομποτικός εξερευνητής Chang’e 4 που έστειλε τις πρώτες εικόνες από εκεί και πραγματοποιεί έρευνες.
Η NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis όπου θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει άμεσα δύο ερευνητικές αποστολές στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου μας.
Θα σταλούν δύο ρομποτικοί εξερευνητές στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και στόχος της NASA είναι ο ένας εξ αυτών να εκτοξευθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το ένα ρόβερ θα σταλεί σε μια από τις μυστηριώδεις περιοχές της Σελήνης, την Reiner Gamma.
Αρχικά οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ορεινή περιοχή αλλά διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα μόνιμο στρόβιλο που πιθανότατα δημιουργείται από το μαγνητικό πεδίο του δορυφόρου.
Το δεύτερο ρόβερ θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Schrödinger που έχει διάμετρο 320 χλμ. Το ρόβερ διαθέτει ανάμεσα στα άλλα σεισμογράφους που θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά σεισμικές δραστηριότητες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης έρευνες για την ηλεκτρική δραστηριότητα αλλά και την κατανομή της θερμότητας στο εσωτερικό της Σελήνης.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα στελέχη της NASA ώστε να συλλέξουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στο μάθουμε πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων αποστολών εκεί και να γνωρίζουμε που είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς περιοχές για να προσεληνωθούν οι αστροναύτες.