Έσπευσε σήμερα η Ρωσία να “διαψεύσει” τις ανησυχίες που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι στρατηγοί της συζητούν το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού οπλοστασίου, καθώς δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση η εισβολή που διέταξε στην Ουκρανία.
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας NY TIMES, για την ερήμην του προέδρου Πούτιν συζήτηση που είχαν ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί σχετικά με την χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, η Ρωσία επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τα πνεύματα με ανακοίνωση του υπουργείο εξωτερικών, στην οποία σημειώνει ότι έχει δεσμευτεί πλήρως να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο και ότι η αποφυγή μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου είναι η πρώτη της προτεραιότητα.
«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και για την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών, δήλωση που έκαναν στις 3 Ιανουαρίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία σε κοινή τους δήλωση τον Ιανουάριο επιβεβαίωσαν την ευθύνη τους για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.
Τα συμβατικά όπλα
Με βάση το δημοσίευμα των New York Times, η συζήτηση των Ρώσων στρατηγών έγινε επειδή η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο θέατρο του πολέμου που κήρυξε στην Ουκρανία. Τα προβλήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει και η σημερινή δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός πρέπει να εκσυγχρονιστούν. «Τα όπλα πρέπει να βελτιώνονται διαρκώς, συνεχώς, και να παραμένουν αποτελεσματικά. Για να επιτευχθεί αυτό, επαναλαμβάνω, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ενεργός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών και των προγραμματιστών», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο πόλεμος των σιτηρών
Η Ρωσία προκάλεσε χθες νέες ανησυχίες με την απόφασή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τη διέλευση των φορτίων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, και με την ανακοίνωσή της είναι πλέον επικίνδυνα τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Σήμερα όμως άλλαξε στάση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών.
Αρχικά η Μόσχα ζήτησε εγγυήσεις, μέσω Τουρκίας για την χρήση του δρόμου των σιτηρών μόνο από εμπορικά πλοία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί πως οι εγγυήσεις που έχει λάβει αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο αναφέρει πως χάρη στην ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια για να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως η ρωσική συμμετοχή στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να ισχύσει και πάλι από σήμερα. Όπως είπε ο Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή και πάλι από σήμερα.
Πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της οδού αυτής παρά την αναστολή, όμως αυτό ήταν απίθανο να συνεχιστεί για πολύ, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν συνήπταν νέα συμβόλαια εξαιτίας της αποχώρησης της Τουρκίας, ανέφεραν στο Ρόιτερς πηγές στη βιομηχανία των μεταφορών.
Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ότι περιμένει πως πλοία με φορτία θα αποπλεύσουν αύριο, Πέμπτη, από ουκρανικά λιμάνια και ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε πως οκτώ πλοία αναμενόταν να περάσουν από το διάδρομο στη διάρκεια της ημέρας.
Η Ουκρανία
Η Ρωσία επαναλαμβάνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, επειδή συνειδητοποίησε πως η πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς την συμμετοχή της, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε σε μια γραπτή δήλωση στο Ρόιτερς πως η απόφαση της Μόσχας δείχνει πως ο ρωσικός “εκβιασμός” και η “κλιμάκωση και οι απειλές” αποτυγχάνουν όταν συναντούν μια αποφασιστική απάντηση.
“Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ρωσία, ευρισκόμενη σε αμηχανία, επέστρεψε στην ‘πρωτοβουλία για τα σιτηρά’ επειδή ξαφνικά αποδείχθηκε πως ο διάδρομος για τα σιτηρά θα λειτουργούσε ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του Κρεμλίνου”, δήλωσε ο Ποντολιάκ.