Η έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό δημιουργεί ελπίδα και προοπτική στους πρόσφυγες και λειτουργεί κατασταλτικά, μειώνοντας τις αιτήσεις προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων του Υπουργείου Εσωτερικών που ήδη υλοποιούνται, ώστε να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες, είπε όμως ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο θα αποτελέσει η λύση του Κυπριακού.
Για την Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, ο κ. Χάσικος είπε ότι το Υπουργείο προχωρά σε αλλαγές προσώπων, ώστε να παταχθεί η διαφθορά.
Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με την Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί σχεδόν επί καθημερινής βάσης την κίνηση των αιτητών προς την επιτροπή.
Όπως είπε, το γεγονός και μόνο ότι ξεκινούν οι συνομιλίες, φαίνεται να αποτελεί κατασταλτικό λόγο, καθώς το μεγαλύτερο κίνητρο για να μην καταθέσει αίτηση ο πρόσφυγας είναι η προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Συμπλήρωσε ότι με την έναρξη του διάλογου δημιουργείται στον προσφυγικό κόσμο η προοπτική και η ελπίδα ότι το Κυπριακό βαίνει προς λύση και αυτό και μόνο τους αποτρέπει από το να καταθέσουν αίτηση.
Αναγνώρισε εξάλλου τις «αδήριτες οικονομικές ανάγκες» των προσφύγων και είπε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων.
Αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούνται, όπως η μη καταβολή μεταβιβαστικών τελών από Ε/κ σε Ε/κ, η παροχή χαλαρώσεων για ανοικοδόμηση σε γη που παραχωρείται από το κράτος ή για ανοικοδόμηση επιπρόσθετου ορόφου σε υπάρχον υποστατικό.
Παράλληλα, είπε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια σε σχέση με τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε αναδιανομή των τ/κ περιουσιών, ώστε να είναι ανάλογη με την περιουσία που ο πρόσφυγας είχε στις κατεχόμενες περιοχές.
Είπε επίσης ότι τα ενοίκια πρέπει να είναι σε αγοραίες τιμές και να εισπράττονται, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η διασπάθιση του πλούτου που εμπίπτει στα πλαίσια της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών.
«Προχωρούμε σε αλλαγές προσώπων», είπε ο κ. Χάσικος. Πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί που για δεκαετίες είχαν την ευθύνη της διαχείρισης των τ/κ [περιουσιών] φεύγουν» και μετατίθενται είτε σε άλλες πόλεις, είτε σε άλλες υπηρεσίες, ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα διαπλοκής.
Ανέφερε περαιτέρω ότι όλα αυτά αποτελούν κάποια βασικά μέτρα, τα οποία μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα, αλλά ανακουφίζουν τον προσφυγικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις και για άλλα μέτρα, τα οποία όμως απαιτούν χρήματα και θα γίνουν σιγά σιγά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Κορυφαίο μέτρο, είπε, αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού.
Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε χαρά για τη στήριξη των εκπροσώπων των κατεχομένων κοινοτήτων στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Πέτρου, Κοινοτάρχης Γερανίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου, είπε ότι το κύριο θέμα είναι να σταματήσει ο προσφυγικός κόσμος «να ξεπουλά τις περιουσίες του» στην επιτροπή στα κατεχόμενα.
Είπε ότι οι κοινοτάρχες ενημέρωσαν τον Υπουργό για τις επαφές που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για μια σειρά θεμάτων, για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Παράλληλα, είπε, τέθηκαν τα προβλήματα των κοινοτικών συμβουλίων και των επαρχιακών επιτροπών προσφυγικών κοινοτικών συμβουλίων, καθώς και τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου.
«Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από τον Υπουργό», είπε ο κ. Πέτρου, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων, εξέφρασε ικανοποίηση.
Είναι η πρώτη φορά που είμαστε ικανοποιημένοι, συζητώντας με ένα αξιωματούχο της Κυβέρνησης, τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, ότι οι οδηγίες και εντολές που έδωσε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Πέτρου.