Ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, επισήμανε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σήμερα πολύ καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται.
Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ που συμμετείχε στη συζήτηση για τη διερεύνηση του ρόλου της Τρόικας στις μνημονιακές χώρες, που πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε μια γενική τοποθέτηση, ενώ απάντησε και σε σειρά ερωτήσεων των ευρωβουλευτών.
Σχετικά με την Κύπρο, επισήμανε ότι μπορεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως είπε, έχουν αναληφθεί σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι από τις αξιολογήσεις της Τρόικας προκύπτει πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη του αναμενομένου σε σχέση με εκείνη του 2013 (όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα), ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται.
Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή σχετικά με το ποιός είχε προτείνει την πρώτη απόφαση του Εurogroup, που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη φορολόγηση των μικρών καταθετών, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ρόλος του δεν του επιτρέπει και δεν δικαιούται να αποκαλύψει ποιος και τι είπε σε εκείνη τη συνεδρίαση. «Εγινε μια πρόταση δεν προχώρησε και πολύ γρήγορα λήφθηκε μια άλλη απόφαση, επίσης πολύ σκληρή για την Κύπρο και τις τράπεζες της, εγώ στηρίζω το αποτέλεσμα και δεν αποκαλύπτω ποιος και τι, δεν έχω αυτό δικαίωμα», κατέληξε.
Σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι μπορεί ο δρόμος να είναι ακόμη μακρύς, ωστόσο, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Εurostat στο τέλος Απριλίου, το έλλειμμα τρεχουσών εξαλείφθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και το χρέος θα αρχίσει από φέτος να μειώνεται.
Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υπενθύμισε την απόφαση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η οποία ανέφερε πως αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τηρήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τότε οι εταίροι της θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτό θα το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου», είπε, ενώ για το κατά πόσο χρειάζεται νέο πρόγραμμα και τι μορφή θα έχει, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες φωνές στην Ελλάδα που λένε ότι δεν χρειαστεί νέο πρόγραμμα, μακάρι να είναι έτσι, θα δούμε και ανάλογα θα πράξουμε στο μέλλον, κατέληξε.