Του Λάμπρου Αχιλλέως*
Όπου βρεθώ τις τελευταίες βδομάδες όλοι θα έχουν να πουν ότι “η επιστροφή στη Γεωργία θα είναι η σωτηρία μας”.
Μέχρις εδώ τα πράγματα είναι πολύ σωστά και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Κύπριος αντιλήφτηκε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, έτσι ώστε να επέλθει η περιβόητη ανάπτυξη.
Θέλω, μου λέει ένας νεαρός 28 χρονών, να ασχοληθώ με την Γεωργία. Θέλω να μου βρεις χωράφι 5 σκάλες και να μου πεις τι πρέπει να κάνω, τι να φυτέψω για να κερδίζω χρήματα. Τι σπούδασες, τον ρωτώ. Λογιστικά, μου λέει, και δούλευα μέχρι πρόσφατα σε ελεγκτικό οίκο και ο εργοδότης μου με απέλυσε ως πλεονάζον προσωπικό.
Η πιο πάνω συνομιλία μου θύμισε το 1999 όταν όλοι οι Κύπριοι ήθελαν να γίνουν χρηματιστές. Ήταν τότε που όπου και να πήγαινες, σε όποια συνομιλία και να εμπλεκόσουν το μόνο που απασχολούσε τον κόσμο ήταν, οι ιδιωτικές τοποθετήσεις, τα split, και οι τιμές ανοίγματος των εταιρειών στο Χρηματιστήριο.
Τώρα αυτό που ακούς, στις ίδιες περίπου συνάξεις, είναι η εκτροφή σαλιγκαριών, η φυτείες με αρωματικά και πολλά άλλα παρόμοια.
Πρέπει η επιστροφή στη γεωργία, να γίνει συγκροτημένα και όχι με αναρχία και υπερβολές. Πρέπει πρώτα να ενισχυθεί ο υφιστάμενος Αγρότης δίνοντας του την δυνατότητα, μέσα από ένα συγκροτημένο και καλά στοχευόμενο αναπτυξιακό πλάνο, να ανακάμψει και να μπει σε πορεία ανάπτυξης.
Ο Αγροτικός τομέας δεν είναι πλέον απλή και μαζική, παραγωγική διαδικασία. Έχουν πλέον μπει στον τομέα η τεχνολογία και η καινοτομία, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που δίνουν στην παραγωγή και στο τελικό προϊόν προστιθέμενη αξία.
Η ενασχόληση στον Αγροτικό τομέα, θέλει υπομονή, θέλει γνώσεις, πιο πολύ όμως θέλει όρεξη και μεράκι για δουλειά. Μην περιμένουμε ότι από την μια μέρα στην άλλη θα πλουτίσουμε από την Γεωργία. Όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο καλύτερα να μην κάνουν την κίνηση να ασχοληθούν με την Γή, γιατί η Γή θέλει ιδρώτα, θέλει μόχθο και αγάπη.
Θεωρούμε ότι το Π.Α.Α 2014-2020 έχει στόχο, συγκεκριμένη και σωστή κατεύθυνση. Είναι πλήρως ισορροπημένο και καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες της γεωργίας.
Αποφεύγει τα λάθη του 2007-2013 όπου δεν καταφέραμε όχι μόνο να πάρουμε ανάπτυξη από τη γεωργία, αλλά δημιουργήσαμε και σοβαρά προβλήματα στους γεωργούς και στην οικονομία. Δημιουργήσαμε γεωργούς όπου στη προσπάθεια τους να «εκμεταλλευτούν» Ευρωπαϊκά προγράμματα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταχρεωθούν στις τράπεζες και να μετατραπούν από γεωργοί σε μηχανοδηγοί υψηλού κυβισμού τρακτέρ. Γεμίσαμε τη Κύπρο με αχρείαστα μηχανήματα, επιστρέφοντας μεγάλο μέρος των χρημάτων που πήραμε (1,2δις), από την Ευρώπη, πίσω στην Ολλανδία και Γερμανία.
Υπολογίζεται με βάση την στατιστική υπηρεσία ότι υπάρχουν σήμερα στη Κύπρο 19.000 τρακτέρ. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε εάν ακροβολιστούν όλα τα τρακτέρ της Κύπρου κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής (μήκους περίπου (200χλμ), με κατεύθυνση το Νότο και κάνουν τη διαδρομή αυτή 5 φορές, η Κύπρος ολόκληρη θα οργωθεί !!
Εμείς ως ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δώσαμε συγκεκριμένες απόψεις και προτείναμε στοχευόμενα και απλοποιημένα σχέδια για αποφυγή των ίδιων λαθών. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης, προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Αγροτικής δραστηριότητας σε μια βιώσιμη και αποτελεσματική επιχειρηματική δραστηριότητα.
*Γ. Γραμματέας Ευρωαγροτικού