Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και με κάθε λαμπρότητα κορυφώθηκαν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος στη Λευκωσία.

Στις 10:00 το πρωί έγινε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου. Εκεί βρέθηκαν ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο, μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Ακολούθησε η παρέλαση μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη. Παρόντες ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι αξιωματούχοι.

Στην παρέλαση συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, μαθητές και μαθήτριες των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας, σπουδαστές και σπουδάστριες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, το σώμα προσκόπων, σωματεία και άλλες οργανώσεις. Από την εξέδρα των επισήμων παρέλασαν επίσης, μαθητές και μαθήτριες που έφεραν σε πινακίδες τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας και η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).

Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε «χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες», σημειώνοντας ότι αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα. «Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση, η επανένωση της πατρίδας μας», είπε.

Στους άλλους Δήμους και κοινότητες, παρευρέθηκαν στη δοξολογία και δέχθηκαν το χαιρετισμό της παρέλασης εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.