Ο ειδικός Αντιπρόσωπος για θέματα Θρησκείας και Διεθνών Σχέσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθηγητής Shaun Casey, δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων για όλη την περιοχή.
Ο κ. Casey μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά το πέρας της νέας συνάντησης των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου στην οικία του Σουηδού Πρέσβη στη Λευκωσία την οποία διοργάνωσε το Γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Κυπριακό υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.
Ο Αμερικανός Αξιωματούχος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια στιγμή που καταγράφεται ουσιαστική πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες για την επίλυση της μακροχρόνιας διαίρεσης της Κύπρου.
Εξέφρασε επίσης τον εντυπωσιασμό του για το ότι οι πολιτικοί ηγέτες εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας σε περίπλοκα θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός εξουσίας, το περιουσιακό, η οικονομία και σε όλα τα άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
Είπε ακόμη ότι έχει εντυπωσιαστεί με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των θρησκευτικών ηγετών στην Κύπρο που καταδικάζουν κατηγορηματικά όλες τις μορφές βίας και που κτίζουν δεσμούς ανάμεσα στους πιστούς τους για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη λύση για όλους τους ανθρώπους του νησιού.
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ θρησκευτική σύγκρουση στην Κύπρο και πως σε περίπτωση που εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, η Κύπρος θα καταστεί πρότυπο για τη συνύπαρξη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών για όλη αυτή την περιοχή.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το πόσο άμεσα όλοι οι Κύπριοι καταδίκασαν την εμπρηστική επίθεση εναντίον του τεμένους στο χωριό Δένεια. Ελπίζω, είπε, οι αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες αυτής της επίθεσης και άλλων εγκλημάτων μίσους, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά είχε γίνει στόχος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι “ ενημερώσαμε τον κ. Casey ότι ποτέ δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, ούτε και στο μέλλον θα έχουμε. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες είμεθα κοντά στους δύο πολιτικούς ηγέτες, έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, να τους συμπαρασταθούμε ούτως ώστε να εξεύρουν μια σωστή λύση για το καλό όλου του κυπριακού λαού, και των Ε/κ και των Τ/κ”.
“Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη βοήθεια όλων των θρησκευτικών ηγετών οι δύο ηγέτες θα πλησιάσει ο ένας πιο κοντά στον άλλον, θα τους δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερο στο νησί μας. Είμαι σίγουρος ότι όλος ο λαός μας θα ζήσει χαρούμενος και ευτυχισμένος εδώ στη γη των πατέρων του”, κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο δεν θα ωφελήσει μόνο τους κατοίκους του νησιού αλλά και την γύρω περιοχή.
Όπως είπε, χρειαζόμαστε μια ειρήνη που να βασίζεται στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη και που να διασφαλίζει ότι οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν θα ξανά συμβούν στο μέλλον και ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς.
Εξέφρασε, τέλος, την υποστήριξη του προς την ειρηνευτική διαδικασία και τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες καταβάλουν μια καλή προσπάθεια προς την επίτευξη της ειρήνης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.