Δεσπόζει το Κυπριακό πρόβλημα στις ημερήσιες διατάξεις των ξένων ανταποκριτών; Εντοπίζονται παρόμοια πλαίσια και ερμηνείες του προβλήματος στις ειδήσεις των διαφόρων ανταποκριτών ή αντίθετα παρατηρούνται διαφορές που συνδέονται με τις εγχώριες ημερήσιες θεματολογίες στις οποίες απευθύνονται οι ειδήσεις που παράγουν;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα τεθούν προς διερεύνηση στο εγχείρημα που πραγματοποιείται στην Κύπρο για τη «χαρτογράφηση» των ξένων ανταποκριτών στην Ευρώπη, σχετικά με την ανθρωπογεωγραφία, τις συνθήκες εργασίας, τους παράγοντες και τις δυνάμεις που επηρεάζουν τον τρόπο κάλυψης των ειδήσεων .
Με τη συμμετοχή ερευνητών και ακαδημαϊκών από 35 χώρες, η έρευνα, σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, στοχεύει στη μελέτη των τρόπων με τους οποίους οι ξένοι ανταποκριτές καλύπτουν τα θέματα που αφορούν τη χώρα και συνεπώς τους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος παρουσιάζεται στο εξωτερικό μέσα από τη δουλειά των ανταποκριτών. Πρακτικές και οι αξίες των ξένων ανταποκριτών πως αυτές αντανακλώνται στις ειδήσεις τους και ποιοι είναι οι ιδεολογικοί, οργανωτικοί και τεχνολογικοί παράγοντες που διαμορφώνουν, διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν το έργο τους.
Τα στοιχεία θα αντληθούν μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων στους ανταποκριτές, που εργάζονται στην Κύπρο .
Ένας συλλογικός τόμος ,με τίτλο «Covering Europe: Mapping Foreign Correspondence in European Countries», θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στη σειρά εκδόσεων του European Communication Research and Education Association (ECREA).