Eργα τέχνης και γλυπτά που κοσμούσαν πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους πωλούν στη Βρετανία για να ενισχύσουν τα
ταμεία τους και να αποπληρώσουν… χρέη. Ο δήμαρχος του Τάουερ Αμλετς στο ανατολικό Λονδίνο, υποστήριξε πως δεδομένου οτι, πρέπει να εφαρμόσει περικοπές 160 εκατ. δολαρίων βάσει του νέου προϋπολογισμού, εν καιρό κρίσης, προτιμά να εκποιήσει έργα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ώστε να περισώσει σημαντικά προνόμια των δημοτών του.
Έτσι προς πώληση θα είναι από το Φεβρουάριο στο Λονδίνο το έργο “Ντυμένη Καθιστή Γυναίκα”, έργο του βρετανού Χένρι Μούρ, ένα άγαλμα από χαλκό του 1957. Τότε ο δήμος το είχε αγοράσει έναντι 11.800 δολαρίων. Τώρα, από τη πώληση του προσδοκά έσοδα μεταξύ 8 και 32 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το έργο θα δημοπρατήσει ο οίκος Christie’s, το Φεβρουάριο.
Την ίδια φιλοσοφία ασπάζεται και το δημοτικό συμβούλιο του Northampton, που ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει ένα αιγυπτιακό άγαλμα του 2.400 π.Χ. αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Μάντσεστερ, που πρέπει να κάνει περικοπές 95 εκατ. δολαρίων, βγάζει στο σφυρί 36 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων πίνακες του Πικάσο και του John Everett Millais. Το Leicestershire πούλησε γλυπτά αξίας 430.000 δολαρίων μέσω eBay.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στο βωμό του γρήγορου και βραχυπρόθεσμου κέρδους θυσιάζεται ο πολιτισμός κοινοτήτων ακόμη και ολόκληρων χωρών.
Δεν είναι ωστόσο μόνο οι Βρετανοί που εκποιούν δημόσια περιουσία τους για να σώσουν ότι σώζεται…
Στην Ιταλία πρόσφατα βγήκε στο σφυρί ένα ολόκληρο παλάτι του 17ου αιώνα, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία του κράτους.