Ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ο οποίος χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τα προεδρεία των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΣΕΒ) ανέλαβε ενώπιον τους τη δέσμευση ότι θα αποκαταστήσει την εργασιακή νομοθεσία αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) του κ. Βασίλη Κροκίδη, που την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά την ανάγκη επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ο ΣΕΒ δεν απέκλεισε χθες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Ουδέποτε ο ΣΕΒ έθεσε-και όταν υπήρξε η κατάργηση του κατώτατου μισθού-ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, αν και πρόσθεσε:
«Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται. Από εκεί και πέρα όμως, το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτερο μισθό». Αντιθέτως, ο ΣΕΒ διαφώνησε ευθέως με τη διαγραφή του χρέους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου – επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία.
Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, €10 δισ. το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.
Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Υπέρ της ευρύτερης σύγκλισης
Στη συνάντηση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια.
Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις.
Η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.