Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση φέρει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα με την Κύπρο να συμπαρίσταται.
Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει πως θα πρέπει η οικονομική πολιτική της Κύπρου να επιβληθεί στην Ελλάδα ή οι προσεγγίσεις της Ελλάδας να υιοθετηθούν στην Κύπρο.
«Χωρίς αμφιβολία είμαστε σε μια οριακή κατάσταση και γι’ αυτό εκτάκτως συνεδριάζει το Eurogroup», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι να βρεθεί μια χώρα να είναι ταυτόχρονα εκτός αγορών και εκτός προγράμματος». Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «θα ήταν καταστροφικό».
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «μέσα από τις συζητήσεις που ξεκινούν την Τετάρτη αυτό το ενδεχόμενο θα αποφευχθεί».
Ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι και η Κύπρος «εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει». Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου «φέρνει αποτελέσματα και πρέπει βεβαίως να το συνεχίσουμε».
Επανέλαβε την επιθυμία της Κυβέρνησης «να επαναλάβουμε αυτό που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν, που ολοκλήρωσαν το δικό τους πρόγραμμα, αποκατέστησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές και καταγράφουν πλέον θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι «αυτό καθόλου δεν έρχεται σε σύγκρουση με το διαχρονικό δόγμα συνεργασίας μεταξύ των εκάστοτε κυπριακών και ελληνικών κυβερνήσεων».
Η ελληνική Κυβέρνηση, είπε, «φέρει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα με την Κύπρο να συμπαρίσταται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει η οικονομική πολιτική της Κύπρου να επιβληθεί στην Ελλάδα ή οι προσεγγίσεις της Ελλάδας να υιοθετηθούν στην Κύπρο».
Στη δήλωσή του για την Ελλάδα στις 8 Δεκεμβρίου 2014 το Eurogroup είχε «καλωσορίσει την πρόοδο που είχε επιτευχθεί από τις ελληνικές Αρχές για αντιμετώπιση των θεμάτων που εκκρεμούν προς ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης». Είχε ωστόσο σημειώσει ότι «παρά την πρόσφατη πρόοδο η παρούσα αξιολόγηση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου».
Γι’ αυτό, συνέχισε η δήλωση του Eurogroup, η παρούσα αξιολόγηση θα χρειαστεί να συνεχίσει ως τις αρχές του 2015 ωσότου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών και «να θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions)».
«Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί κάτω από το υφιστάμενο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)», ανέφερε η δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 8ης Δεκεμβρίου και συνέχιζε δίνοντας διορία δύο μηνών στην Ελλάδα για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Αν η 5η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί θα ήταν και η τελευταία του προγράμματος της Ελλάδας μετά από την οποία η χώρα θα μπορούσε να εισαχθεί ίσως σε ένα γεφυρωτικό πρόγραμμα με στόχο την ομαλή μετάβασή της στις αγορές.
Το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είχε συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της προηγούμενης ημέρας και είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Μετά από τις επαφές που είχε η νέα Κυβέρνηση σε Αθήνα και Ευρώπη με τους εταίρους της στην ΕΕ αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να άρει από τις 11 Φεβρουαρίου εξαίρεση που τηρούσε για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όσον αφορά στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση, ανακοινώθηκε χθες ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει έκτακτα για την Ελλάδα, την προσεχή Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου.