Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να δρομολογήσει, με πολιτική βούληση, αποφάσεις για όλα θέματα που εκκρεμούν σε σχέση με το φυσικό αέριο και εκφράζει την ετοιμότητά της να συνδράμει πρακτικά και αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
Με αφορμή την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες Noble και Delek για το θέμα του τερματικού υγροποίησης, αλλά και την αυριανή επίσκεψη των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως “υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, που χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να κλείσουν μέσα από τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις, γιατί κάθε καθυστέρηση και ολιγωρία έχει σοβαρότατες επιπτώσεις”.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα θέματα που εκκρεμούν, ο κ. Νικολαΐδης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπενθύμισε πως, σε ό,τι αφορά στην πολιτική διαχείριση του φυσικού αερίου, η ΕΔΕΚ έχει προ πολλού εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής με στόχο τη δημιουργία της απαραίτητης ευρείας συναίνεσης και στήριξης στις πολιτικές αποφάσεις και τους χειρισμούς για τα ενεργειακά θέματα.
Είπε, ακόμη, πως η εκτελεστική διαχείριση των θεμάτων του φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα ξεχωριστό εκτελεστικό φορέα, ο οποίος να είναι ανεξάρτητος από την εκτελεστική εξουσία, αλλά να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο από το κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως “αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατάσταση ασάφειας ρόλων και αρμοδιοτήτων, η οποία προκαλεί ζημιογόνες καθυστερήσεις”.
Τα θέματα ενέργειας, συνέχισε, πρέπει να τεθούν κάτω από ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της αξιοποίησης, τόσο συμβατικών όσο και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες, προσθέτοντας ότι το θέμα της συνομολόγησης των απαραίτητων στρατηγικών συμφωνιών, είναι ύψιστης σημασίας και προέχει μια διακρατική συνολική συμφωνία με το Ισραήλ και στη συνέχεια συμφωνίες με την Ελλάδα, την ΕΕ και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.
Σύμφωνα με το βουλευτή της ΕΔΕΚ, θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει “άμεσο ξεκαθάρισμα και προώθηση των θεμάτων των υποδομών και του ενεργειακού κέντρου, μέσα από συμφωνίες τόσο με το Ισραήλ που θα αξιοποιεί τις υποδομές αυτές, αλλά και με άλλες εταιρίες που θα εμπλακούν στην κατασκευή και χρηματοδότηση των υποδομών”.
Αναφερόμενος δε στην ενδιάμεση λύση, είπε πως η προώθηση της θα πρέπει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι επιλογές με αντικειμενικά και ρεαλιστικά δεδομένα και να ληφθούν άμεσα οι επιβαλλόμενες αποφάσεις.