Ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε πως «δεν έχουμε μελετήσει ούτε μελετούμε ένα στρατιωτικό κτύπημα», προσθέτοντας πως το Βερολίνο δεν έχει ερωτηθεί για να συμμετάσχει σε μια τέτοια στρατιωτική δράση.
Ενωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Γερμανία είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε να υπάρχουν «συνέπειες» κατά του συριακού καθεστώτος εάν επιβεβαιωθεί ότι αυτό βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα.
Αλλά δεν καθόρισε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, ούτε και είχε δώσει ενδείξεις εάν θα συμμετείχε σε ένα στρατιωτικό κτύπημα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υποψήφια στις εκλογές της 22σς Σεπτεμβρίου διεκδικώντας μια τρίτη θητεία, είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες με διάφορους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη στην ανάγκη όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάσει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την χημική επίθεση στη Συρία. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά της σήμερα.
Ο κ. Σέιμπερτ ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνομιλία της κ. Μέρκελ με τον κ. Πούτιν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε υπογραμμίσει πως «η απάνθρωπη δηλητηριώδης επίθεση με αέρια κατά Σύρων πολιτών απαιτεί μια διεθνή αντίδραση»
Σήμερα ο κ. Σέιμπερτ επανέλαβε πως η Γερμανία ελπίζει να υπάρξει μια κοινή θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Συρία – παρόλο που η Ρωσία έχει πει πως αντιτίθεται σε οποιοδήποτε ψήφισμα που να επιτρέπει την στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του Ασαντ.
Και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε είχε δηλώσει σε γερμανική εφημερίδα πως «πιέζουμε ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βρει μια κοινή θέση και η εργασία των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθών να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη δείχνει πως 58% των Γερμανών αντιτίθενται στη στρατιωτική δράση από τους δυτικούς κατά της Συρίας, ενώ 33% ανέφεραν ότι την υποστηρίζουν.