Η τελευταία φορά που αλλοδαποί εργαζόμενοι εγκατέλειπαν τη Βρετανία σε τέτοιο ποσοστό ήταν μετά το Β’ ΠΠ. Η οικονομία της χώρας, λοιπόν, πρόκειται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα μετά το πέρας της πανδημίας. Η πρωτεύουσα του Λονδίνου και μόνο έχει “χάσει” 700.000 εργαζόμενους το 2020. Οι επιπλοκές αυτού του φαινομένου είναι τεράστιες τόσο για το ΥΠΟΙΚ, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και την πιθανότητα ανάκαμψης από την χειρότερη κρίση εδώ και αιώνες.
Ο ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της χώρας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα μέσα στο 2021. Για το υπουργείο, τα μειωμένα ποσοστά μεταναστών σημαίνουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μειωμένα φορολογικά έσοδα που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών που συγκεντρώθηκαν για τη βοήθεια προς την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η αναστροφή αυτή των μεταναστευτικών κυμάτων μπορεί να επηρεάσει και την ίδια τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από μια δεκαετία προσπάθειας περιορισμού των εισροών που αποτελούσε κύριο αφήγημα του Brexit. Μακροπρόθεσμα μπορεί να χειροτερεύσει και το πρόβλημα που έχουν η Βρετανία, όπως και η Γερμανία και η Ιαπωνία: αυτό ενός γηραιού πληθυσμού.
Ενα θεωρητικό σενάριο όπου η μετανάστευση μειώνεται κατά 100.000 ετησίως θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 1% της συνολικής παραγωγής του Η.Β., μετά από μια πενταετία. Κάτι τέτοιο, συνάμα, θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 0,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Βραχυπρόθεσμα, η μείωση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα. Η ανεργία αυξάνεται και τεράστια κομμάτια της οικονομίας παραμένουν κλειστά. Οταν οι περιορισμοί χαλαρώσουν, όμως, το μετά-Brexit σύστημα μετανάστευσης μπορεί να σημαίνει πως οι χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας δε θα καλυφθούν εύκολα.
Το κύμα αποχώρησης αλλοδαπών εργαζομένων αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το προηγούμενο αφήγημα των τελευταίων 20 ετών όπου η μετανάστευση δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ επέφερε κέρδη στα πανεπιστήμια και αύξηση των τιμών ακινήτων. Τώρα, όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Τα ενοίκια στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά 8,3% πέρυσι σύμφωνα με τη Zoopla.
Δεν είναι ξεκάθαροι ακόμη οι ακριβείς αριθμοί των αλλοδαπών που εγκατέλειψαν τη Βρετανία, λόγω της περιορισμένης συγκέντρωσης πληροφοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι στατιστικολόγοι βασίζονται στη Labour Force Survey, μια έρευνα η οποία υπολογίζει πως οι αλλοδαποί μειώθηκαν κατά 900 χιλιάδες, κατά τη διάρκεια του 2020, φθάνοντας πλέον στα 8,3 εκατομμύρια.
Μερικοί υπολογίζουν πως η πληγή είναι μεγαλύτερη. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, ο συνολικός αριθμός είναι πιο κοντά στα 1,3 εκατομμύρια. Το Λονδίνο μπορεί να έχει χάσει ακόμη και το 8% του συνολικού πληθυσμού του.
Η βιομηχανία των ξενοδοχείων και η λιανική έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αποτελούσαν το 30% και το 18% του εργατικού δυναμικού, αντίστοιχα.