Του Νεοκλή Συλικιώτη*
Εδώ και 10 χρόνια, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη προσπαθεί να πείσει πως έχει δράση στον ενεργειακό τομέα. Ποιο είναι, όμως, το περιεχόμενο της δράσης τους; Κούφιες εξαγγελίες, στόχοι και χιλιάδες “θα” που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ως πρώτη πράξη, ακύρωσαν τον ενεργειακό σχεδιασμό που είχε διαμορφώσει, με τη συμμετοχή ειδικών, η Κυβέρνηση Χριστόφια. Διέλυσαν τις δομές που δημιουργήθηκαν (ΚΡΕΤΥΚ), εξαφάνισαν την μελέτη του ΜΙΤ που τόνιζε την αξία του τερματικού σταθμού υγροποίησης φ.α. στο Βασιλικό, το οποίο θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από μπροστάρη στα θέματα ενέργειας κατάντησαν την Κύπρο ουραγό, με αποτέλεσμα η ΕΕ να στρέφεται σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για τις ενεργειακές της ανάγκες.
Αφου, παρήλθαν 10 χρόνια αποτυχημένων πολιτικών, έρχονται σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να καταθέσουν τον απολογισμό της δράσης τους στα ενεργειακά, χειροκροτώντας τους εαυτούς τους για τα μεγάλα “επιτεύγματα”…
Ξέχασαν, όμως, να αναφέρουν τα καυτά ενεργειακά προβλήματα που απέτυχαν να επιλύσουν!
Τολμούν να μιλούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Ξέχασαν, όμως, να μας πουν πως η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ, κάτω από τον μέσο όρο, όσον αφορά τη χρήση ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με την Υπουργό, Ν. Πηλίδου, φτάσαμε μόλις στο 15%, όταν η Ελλάδα πλησιάζει τα 40%! Στην Κύπρο, η διείσδυση των ΑΠΕ σε σημαντικούς κλάδους, όπως οι μεταφορές, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτό είμαστε στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων κατά κεφαλή πληρώνοντας πρόστιμο. Η μη ικανοποιητική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα και τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας δημιουργούν τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο πληρώνει ο φορολογούμενος, αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!
Ας απαντήσουν, επιτέλους, γιατί δεν έχουν προχωρήσει, ακόμη, σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, όπως γίνεται στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα ο κυπριακός λαός να πληρώνει πέραν των 20 σεντ την κιλοβατώρα για αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ στην Πορτογαλία πληρώνουν μόλις 1,5 σεντ και στην Ελλάδα 3,5 σεντ. Γιατί, ακόμη, δεν έχουν υιοθετήσει την πολιτική της Ε.Ε. για φορολόγηση των υπερκερδών που σημειώνουν εταιρείες με έργα ΑΠΕ;
Έχουν το θράσος να μιλούν για φ.α.! Ξέχασαν, όμως, να εξηγήσουν γιατί άφησαν να παρέλθουν αναξιοποίητα 10 ολόκληρα χρόνια, αποτυγχάνοντας να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του πρώτου εμπορικού κοιτάσματος που ανακαλύψαμε από το 2011. Γιατί απέρριψαν πρόταση της Noble το 2013 για εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης φ.α. για τις ανάγκες της Κύπρου; Γιατί το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται ακόμη, στάσιμο, στο βυθό; Το σχέδιο ανάπτυξής του έπρεπε να είχε υποβληθεί από το 2017.
Οι νέες συμβάσεις για το κοίτασμα Αφροδίτη υπογράφτηκαν το 2019 και, τότε, ανακοινώθηκε ότι «η πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου από το Αφροδίτη αναμένεται το 2025», με $9,3 δις. έσοδα. Σήμερα, πανηγυρίζουν πως οι εξαγωγές θα γίνουν, τελικά, το 2027, αλλά την ίδια στιγμή τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Τόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όσο και οι δύο συναγερμοί υποψήφιοι που εποφθαλμιούν την προεδρική καρέκλα, προσπαθούν να πείσουν για τα επιτεύγματά τους στα ενεργειακά, κομπάζοντας και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ας μας απαντήσουν, όμως, γιατί τα έσοδα από τη δημοπρασία των ρύπων που μόνο για το 2022 ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ πάνε στο Πάγιο Ταμείο, για να φτιάχνουν μαξιλαράκια, ενώ βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας και της κυπριακής νομοθεσίας οφείλουν να δαπανήσουν το 50% για προώθηση των ΑΠΕ; Γιατί απέτυχαν να εισαγάγουν φ.α. στην Κύπρο, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει για τους ρύπους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Γιατί στην ΕΕ, τα κράτη λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά στην Κύπρο η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και οι επίδοξοι συνεχιστές της αφήνουν τον λαό στο έλεος των αυξήσεων;
Τα καυτά ενεργειακά προβλήματα που δημιούργησαν και συντηρούν εδώ και 10 χρόνια θα τα κληρονομήσει η νέα Κυβέρνηση.
Ο Αντρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος υποψήφιος με συγκεκριμένες προτάσεις για καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αναβάθμιση των δικτυών διανομής και μεταφοράς, εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας και εισαγωγή φ.α. από την κυπριακή ΑΟΖ για τις εσωτερικές μας ανάγκες. Είναι ο μόνος που καταθέτει ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό για να αποτελεί η ενέργεια δημόσιο αγαθό προς όφελος της κοινωνίας, με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον.
*Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, πρώην Υπουργός Ενέργειας