Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη τελετή απονομής των βραβείων ΚΕΒΕ Business Leader Awards, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, σε σχέση με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις θα προβληματίσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε μέσα από συναινετικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά την αφερεγγυότητα, να επιτευχθεί ο τερματισμός μιας αβεβαιότητας και να αλλάξουν αναχρονιστικά συστήματα και μέτρα που δημιουργούσαν την αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων να ανακτούν τα όσα διαθέτουν.
Ανέφερε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορεί να ενθαρρύνουν την επανεκκίνηση (της οικονομίας) είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που έχουν διασφαλιστεί μέσα από τη μέχρι σήμερα πρόοδο είτε αυτή αναφέρεται στις αξιολογήσεις της Τρόικα είτε ιδιαίτερα στις αναβαθμίσεις από πλευράς των Οίκων Αξιολόγησης είτε στην επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις αγορές είτε κατά κύριο λόγο, «ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, και στη σημερινή αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».
Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους το συντομότερο, έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση ωρίμων έργων ανάπτυξης και αναθεώρηση επιτοκίων καταθετικών και δανειστικών.
«Δεν έχω αμφιβολία πως οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους μέσα και από την ψήφιση, ελπίζω το συντομότερο, του πολυνομοσχεδίου, έτσι ώστε να υπάρξει από τη μια χρηματοδότηση ωρίμων έργων ανάπτυξης αλλά και από την άλλη και η αναθεώρηση επιτοκίων καταθετικών και δανειστικών, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από ανταγωνιστικές συνθήκες να δώσουμε ώθηση σε αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχουμε απόλυτα επιτύχει, δηλαδή την επανεκκίνηση με πραγματικούς όρους της οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τα κίνητρα που εξήγγειλε και έχει αναλάβει η Κυβέρνηση θα υπάρξει – πέραν βεβαίως από τους Κύπριους επιχειρηματίες που υπήρξαν πάντοτε στυλοβάτες και πρωταγωνιστές για να υπάρξει προκοπή και πρόοδος – και η ενθάρρυνση των ξένων, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που είναι κοινή επιδίωξη όλων, δηλαδή επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε και ένα εκ των δυσκολότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και που δεν είναι άλλο από την ανεργία.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μετά από τρία ολόκληρα χρόνια αποκλεισμού της Κύπρου από τις αγορές, η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας δοκιμάστηκε με την έξοδό μας στις διεθνείς αγορές με αποτελέσματα, που εξέπληξαν και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες. Μια αξιοπιστία που επεκτείνεται, είπε, πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύστερα από τις επιτυχείς αξιολογήσεις και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής.
Συνεχάρη δημόσια τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, την Πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας, τον αντίστοιχο του Συνεργατισμού, αλλά και τη Russian Commercial Bank, διότι μέσα από την προνοητικότητα, μέσα από τις ορθές ενέργειες, τα μέτρα που είχαν πάρει και την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση έχουν κατορθώσει να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.
Πρόσθεσε ότι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί τη βασική συνισταμένη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, Κυπρίων και ξένων και τη συνακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας.
«Την ίδια ώρα, καταβάλλεται και μια μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της αναπτυξιακής δομής του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις των διεθνών, αλλά και των Κυπρίων επενδυτών», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι αυτές τις ώρες απαιτείται «μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων μας».
«Πιστεύω ότι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας είναι η συνένωση δυνάμεων είτε αυτό αφορά την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων μιας χώρας είτε μεγάλων εθνικών προβλημάτων όπως είναι στη δική μας περίπτωση το κυπριακό πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες στις οποίες ο λαός μας έχει υποβληθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στους βραβευθέντες, τόνισε ότι τους χαρακτηρίζουν το όραμα, η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και η επιμονή, κάτι που αποτελεί τη συνταγή επιτυχίας για όλες τις προοδευτικές επιχειρήσεις του τόπου.
« Είναι ο πολύτιμος οδηγός της κυπριακής επιχειρηματικότητας που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να επαναφέρουμε την Κύπρο μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε.
«Ως Κυβέρνηση αισθανόμαστε την έντονη στήριξη των επιχειρηματιών μας στην τεράστια προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα κατάλοιπα του παρελθόντος, να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν και να αναγεννήσουμε την οικονομία μας τοποθετώντας την πάνω σε νέες, υγιείς και σταθερές βάσεις, πάντοτε με στόχο την κατάκτηση μιας βιώσιμης και ασφαλούς ανάπτυξης», είπε επίσης.
Πρόσθεσε ότι «ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος, αλλά έχουμε κάνει την ίδια ώρα τεράστια βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Έχουμε, το σημαντικότερο, επανακτήσει την αξιοπιστία μας, και αυτό συνιστά το ήμισυ του παντός».