Τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για την πρόθεση, όπως είπε, της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς την Ελλάδα, από ρωσικής πλευράς.
Για το θέμα αυτό, δηλαδή τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής, για την οποία ζήτησε και τη γνώμη των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, (ΕΕΤ), ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση όρισε ήδη ως υπεύθυνο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, οικονομολόγο, τραπεζικό, και πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Δεν έχει γνωστοποιηθεί ως τώρα ποια είναι η στάση της ΕΕΤ απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
BRICS είναι τα λατινικά αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και Νότιος Αφρική.
Την Δευτέρα 11 Μαϊου, η Ρωσία, δια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της, Σεργκέι Στρότσακ, απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας. Η πρόσκληση έγινε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Στρότσακ με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό και του είπε ότι “η Ελλάδα ενδιαφέρεται”.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Russia Today, η καινούργια τράπεζα «αναμένεται να ανταγωνιστεί τους δύο θεσμικούς φορείς του δυτικού κόσμου, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρηματοδοτεί έργα και προγράμματα υποδομής στις χώρες BRICS αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Η λειτουργία της αναμένεται να αρχίσει προς τα τέλη του 2015, και τα κεντρικά της γραφεία θα είναι στη Σαγκάη.
Επίσης, στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΕΤ και για το στόχο της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ακόμα, κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν να ετοιμάσουν από κοινού, εντός 30 ημερών, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα και το δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.
Αυτό το σχέδιο, που χαρακτηρίστηκε και ως «στρατηγικής σημασίας», συζητήθηκε σήμερα στα πλαίσια συνάντησης μεταξύ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, (ΕΕΤ), όπου ετέθησαν επί τάπητος η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, καθώς και η πιο αποδοτική αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.