ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα εγκαλεί την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο
Την ετοιμότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να εγκαλέσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη γραμμή στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους. «Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να αποφύγουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων. «Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και ότι αντιβαίνει στις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας. Μάλιστα ο Αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει των υπάρχων ρωσικό εξοπλισμό που έχει ήδη παραλάβει και χρησιμοποιήσει. «Τα ρωσικά S-400 δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα (των S-400). Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αξιώνει με τη σειρά της η Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θέλει η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, διατηρώντας αμετάβλητη τη θέση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να θέσει την Άγκυρα εκτός του προγράμματος κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαιτίας της απόφασής της να αποκτήσει το ρωσικό οπλικό σύστημα.
Η αμερικανική θέση «δεν έχει αλλάξει», διατράνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι. «Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400».
Αντιδρώντας στην παράδοση το 2019 στην Τουρκία της πρώτης συστοιχίας του συστήματος S-400, οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα κατασκευής του σχεδόν αόρατου για τα ραντάρ F-35, κρίνοντας πως υπήρχε κίνδυνος να αποκαλυφθούν αμερικανικά τεχνολογικά μυστικά και πως το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με αυτά του NATO.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το (ανταγωνιστικό) σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», πρόσθεσε.
Πέραν της εκδίωξης της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, η Ουάσινγκτον απαγόρευσε τον Δεκέμβριο τη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας για την εξαγωγή όπλων στην SSB, την τουρκική κρατική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού, προκειμένου να τιμωρήσει την Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τον Ιανουάριο την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν που θα επιτρέψει η Άγκυρα να επανενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, όμως οι επαφές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη δική του κυβέρνηση είναι περιορισμένες.
Μολονότι η Άγκυρα γνωστοποίησε την Τρίτη πως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, συνομίλησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πως οι δύο άνδρες εξέφρασαν την «βούληση να αποκατασταθούν ισχυρές, διαρκείς και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο που ξεκινά», ο κ. Μπάιντεν δεν είχε ακόμη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν μέχρι χθες Παρασκευή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ