Την Κίνα για καθυστερημένη ενημέρωση περί του ιού κατηγορεί ο Πολιτειακός Γερουσιαστής στο Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πώς αυτό ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε στην συνέντευξή του οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα οτί είναι μια χώρα που κυβερνάται από 50 διαφορετικά πρόσωπα και είναι δύσκολο να βρεθεί μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ιού.
«Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, έχουμε πολλά κρούσματα, μια κρίσιμη κατάσταση στη Νέα Υόρκη, τη Λουϊζιάνα, το Ντιτρόιτ. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και τον αριθμό των κρουσμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σαν την Κίνα, το Ιράν ή σαν την Τουρκία που δεν δημοσιεύουν τα πραγματικά νούμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη χώρα σε ελέγχους και όσο γίνονται έλεγχοι ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει και δυστυχώς και ο αριθμός των θανάτων από τον COVID19» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το γιατί οι ΗΠΑ καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα, ο κ. Ραπτάκης απάντησε πως «το πρόβλημα είναι ότι αν είχαμε από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες, αρκετά νωρίς, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, πληροφορίες ότι υπήρχε ένας ιός, για τον οποίο είχαν μοιραστεί μαζί μας τις πληροφορίες, πιθανότατα να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα».
Παράλληλα, έθεσε την διάσταση του πολιτειακού ζητήματος των ΗΠΑ, ως προς στη λήψη έγκυρων αποφάσεων.
«Έχουμε ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ αποτελούνται από 50 ανεξάρτητες πολιτείες. Η δυσκολία είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια τακτική που τις βολεύει όλες. Νομίζω ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά για να προλάβουμε την κατάσταση. Φυσικά, έχουμε και εσωτερικά προβλήματα. Ο πρόεδρος δεν συμφωνεί με κάποιους από τους κυβερνήτες, κάποιοι κυβερνήτες δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διευθετήσουμε εδώ. Όμως νομίζω ότι ο Δόκτορας Φαούτσι κάνει πολύ καλή δουλειά» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή «το να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μπορεί να μας βοηθήσει στο να καταφέρουμε να στείλουμε τον κόσμο πίσω στις δουλειές του, για λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητες. Αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις αρχές Μαϊου ίσως και αργότερα για να βεβαιωθούμε ότι ο COVID19 έχει νικηθεί. Υπάρχει στην Νότια Κορέα ένα πρόβλημα καθώς επιστρέφουν στις δουλειές τους όμως υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος μετάδοσης του ιού».
Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα να μειωθούν οι θάνατοι στις ΗΠΑ και να καλυφθούν τα προβλήματα ανεπάρκειας ειδών πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία, ενώ σχολιάζοντας τον τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα μας τον κορωνοϊό, είπε «η Ελλάδα έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πολύ σωστά ότι συμβαίνει. Πρέπει να τους συγχαρώ που τα νούμερα (των κρουσμάτων και θανάτων) είναι τόσο χαμηλά».