Στέφανος Στεφάνου*
Ημέρα του νοσηλευτή η 12η Μαΐου και όλοι τίμησαν τους νοσηλευτές. Όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο γι’ αυτούς που εδώ και δύο μήνες δίνουν από την πρώτη γραμμή και σε εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες τον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Δίπλα και μαζί με τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας, τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που μοίρασαν επαίνους και υπογράμμισαν το έργο και τον ρόλο των νοσηλευτών ήταν η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Μέσα στο κλίμα της γενικής αναγνώρισης της τιτάνιας προσπάθειας των νοσηλευτών και των λειτουργών υγείας δεν μπορούσαν οι κυβερνώντες να επαναλάβουν αυτά που κατά καιρούς τους είπαν, όταν οι λειτουργοί υγείας διεκδικούσαν τα δικαιολογημένα αιτήματά τους.
Φέτος, ο ΔΗΣΥ δεν επανέλαβε το γνωστό «νοσοκομούθκια» που είχε δηλώσει ο Πρόεδρός του, όταν οι νοσηλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη την αναγνώριση των ακαδημαϊκών τους προσόντων. Οι κυβερνώντες δεν ζήτησαν αυτή τη φορά από τους νοσηλευτές να ψάξουν αλλού για δουλειά αν δεν τους ικανοποιούν οι όροι εργοδότησης. Ούτε και τόλμησαν να χαρακτηρίσουν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία «τραύμα των δημόσιων οικονομικών», όπως κάποτε είχε δηλώσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τέτοια έλεγαν οι κυβερνώντες για το σύστημα δημόσιας υγείας και για τους λειτουργούς υγείας. Τα όσα απαξιωτικά και υποτιμητικά έλεγαν αποτελούσαν έκφραση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοζαν και στον τομέα της υγείας, η οποία οδήγησε στην καθήλωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι με αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίστηκε η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια περιέπεσαν σε μαρασμό.
Προς υπενθύμιση αυτής της πολιτικής των κυβερνώντων ήρθε ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτή η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) να δώσει στη δημοσιότητα ότι η Κύπρος είναι πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ στους αριθμούς των νοσηλευτών και των μαιών. Οι νοσηλευτές έχουν μερίδιο στο συνολικό εργατικό δυναμικό 1,3% σε σύγκριση με 2,2% στην ΕΕ.
Είναι γι’ αυτό που οι φετινοί και όψιμοι έπαινοι των κυβερνώντων προς τους λειτουργούς υγείας δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να ξεγελάσουν κανένα. Όταν τελειώσει η πανδημία και ο χρόνος αρχίσει να ξεθωριάζει τις μνήμες για τον τιτάνιο αγώνα των νοσηλευτών και των γιατρών, οι κυβερνώντες θα αφήσουν τις υποκρισίες και θα επανέλθουν στις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις. Θα επαναφέρουν το ιδεολόγημα ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί καλύτερα από τον δημόσιο τομέα. Ότι οι κανόνες της αγοράς αυτόματα λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Ότι το κράτος πρέπει να περιορίζεται στον ρυθμιστικό του ρόλο και τίποτα περισσότερο.
Είναι με αυτά τα ιδεολογήματα που κυβέρνηση και ΔΗΣΥ βάλθηκαν να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο και να τον δώσουν πεσκέσι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι έκαναν με τον Συνεργατισμό. Έτσι έκαναν με το λιμάνι Λεμεσού. Έτσι προσπάθησαν να κάνουν με τη CYTA και συνεχίζουν να προσπαθούν ακόμα. Αυτό επιχειρούν και με την ΑΗΚ.
Η Ημέρα του Νοσηλευτή έχει παρέλθει. Όμως οι μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τα δικαιώματα των επαγγελματιών υγείας είναι μπροστά μας. Κι ασφαλώς παραμένει το μεγάλο στοίχημα της επιτυχίας του ΓΕΣΥ με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία που αποφασίστηκε από τη Βουλή. Απόφαση για την οποία το ΑΚΕΛ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.
Είναι μπροστά μας οι μεγάλες μάχες που θα δοθούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που συνεχίζει να προωθεί η κυβέρνηση. Ενάντια στις πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας, της λιτότητας. Οι αγώνες για την υγεία και την παιδεία ως κοινωνικά αγαθά, για ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που να υπηρετεί το λαό και όχι τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτά είναι από τα βασικά κρίσιμα διακυβεύματα της επόμενης μέρας.
*Βουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ