Δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν τις αγορές ομολόγων στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρεάς Ηλιάδης.
Στη μεγαλύτερη έως τώρα σε διάρκεια ακρόαση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που κράτησε τεσσερισήμισι ώρες, ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε ήταν οι «παρεμβάσεις» στο έργο του. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αναφέρθηκε σε «υποδείξεις» του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για αλλαγές στη διοικητική ιεραρχία της Τράπεζας και για παραίτηση συγκεκριμένων ατόμων από τη Διοίκηση και την Εκτελεστική Διεύθυνση, που συνιστούσαν «απευθείας υπόσκαψη» της δυνατότητάς του να διαχειριστεί την κατάσταση.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης διέψευσε ότι διαχειριζόταν τα θέματα που αφορούσαν τα ομόλογα και ανέφερε ότι δεν παρακολουθούσε πότε αγόραζε ομόλογα η Τράπεζα, αλλά ενημερωνόταν κατά καιρούς, γιατί δεν ήταν δική του αρμοδιότητα.
Ανέφερε ότι αρμόδια για την αγορά των ελληνικών ομολόγων ήταν η υπηρεσία που διαχειριζόταν τα διαθέσιμα και αρμόδιοι για τον καθορισμό των πλαισίων αγοράς των ομολόγων ήταν η επιτροπή ALCO, η επιτροπή διαχείρισης κινδύνων του ΔΣ και το ίδιο το ΔΣ, προσθέτοντας ότι δεν παρενέβαινε ποτέ στα καθήκοντα των αξιωματούχων της Τράπεζας.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι η δήλωση του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Γιάννη Κυπρή τον Οκτώβριο του 2009 στη Stockwatch ότι η Τράπεζα είχε απαλλαγεί από μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, σήμαινε ότι η Τράπεζα δεν είχε ζημιές από τη διολίσθηση των ελληνικών ομολόγων το Σεπτέμβριο του 2009 και πρόσθεσε ότι η δήλωση «δεν έγινε επειδή η Τράπεζα άλλαξε πολιτική».
Ο Ανδρέας Ηλιάδης είπε πως αν ο κ. Κυπρή θεωρούσε ότι υπήρχε κίνδυνος από τα ελληνικά ομόλογα, θα έπρεπε να είχε ακυρώσει το όριο των 3δισ που διέθετε η Τράπεζα για αγορά ομολόγων. Ανέφερε ακόμα ότι πάντοτε ζητούσε τη γνώμη του Γιάννη Κυπρή, διαψεύδοντας ότι τον έψεξε για τη δήλωσή του στη Stockwatch.
Ερωτηθείς κατά πόσον είχε περιέλθει εις γνώσιν του επιστολή της ΚΤ, του Μαρτίου 2010, που προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ηλιάδης είπε πως έμαθε για την επιστολή το Μάρτιο του 2012 και ότι οι επιστολές δίνονταν κατευθείαν στους αρμόδιους διευθυντές για άμεση διαχείριση και στην προκειμένη περίπτωση η επιστολή είχε δοθεί στον κ. Καρεκλά, ο οποίος απάντησε στην ΚΤ τηλεφωνικά.
Κληθείς να σχολιάσει μαρτυρία ενώπιον της Ερευνητικής ότι η επαναγορά των ομολόγων έγινε μετά από παράπονα που εκφράστηκαν από ελληνικές Αρχές, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ουδέποτε του υπεδείχθη να επαναγοράσει ομόλογα.
Πρόσθεσε πως «όφειλε η ΚΤ να επανέλθει αν πράγματι υπήρχε κίνδυνος».
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είπε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι η απόρρητη έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας για την επανεπένδυση σε ελληνικά ομόλογα μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Ιούλιου 2010, που εκπονήθηκε το 2012, «ήταν κατευθυνόμενη και έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσής του ή όχι». «Ο εσωτερικός ελεγκτής όταν έφυγα από την τράπεζα, ήταν στα ονόματα που ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την τράπεζα» είπε ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Τσολάκης είχε κατονομαστεί από την ΚΤ».
Ο Γενικός Ελεγκτής της Τράπεζας έκανε αριθμό εκθέσεων το τελευταίο διάστημα, οι οποίες πάλι διέρρευσαν. Όλες αυτές οι εκθέσεις ήταν υποκειμενικές και έγιναν για να δημοσιευθούν και να δημιουργούν εντυπώσεις και αυτό κατέστρεψε την Τράπεζα Κύπρου, είπε στην κατάθεσή του.
Για την έκθεση της Alvarez & Marsal, ο Ανδρεάς Ηλιάδης διατύπωσε τη θέση ότι «σκοπός της ήταν να κατασυκοφαντήσει την Τράπεζα Κύπρου».
«Όλη αυτή η προσπάθεια και με τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και με την έκθεση της Alvarez & Marsal σκοπός ήταν να βγαίνουν στα ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει ο αντίλογος» είπε, προσθέτοντας ότι τα διάφορα «αναληθέστατα δημοσιεύματα έβλαψαν την αξιοπιστία της Τράπεζας και την οδήγησαν σιγά σιγά στο ELA και στο χάρισμα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε, η Alvarez & Marsal στις εκθέσεις της δεν εξέτασε την ουσία της κρίσης, αλλά τις διαδικασίες που ακολουθούνταν.
Είπε ακόμα ότι η Pimco «έκανε υπέρογκη» τις ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες ήταν σαφέστατα κάτω από 1 δισ κι όχι 4 δις, και έκανε λόγο για «χονδροειδή λάθη».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει απόσπασμα από την Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα, ο Ανδρέας Ηλιάδης ανέφερε ότι «δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον οι τοποθετήσεις είναι αντικειμενικές δεδομένου ότι η Επιτροπή διορίστηκε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».
Για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ηλιάδης είπε πως δεν ζητήθηκε η γνώμη του και ότι κανείς δεν περίμενε ότι το κούρεμα θα έφτανε το 85%, ενώ επικαλέστηκε και επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι τασσόταν εναντίον του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
Ανέφερε ακόμα ότι η Τράπεζα Κύπρου έκανε εσωτερικά στρες τεστς, τα αποτελέσματα των οποίων άφηναν ικανοποιημένη την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία ότι εξαγορά της ρωσικής Uniastrum «λήφθηκε πολύ θετικά από τις αγορές και τους αναλυτές». Είπε ότι η τιμή στην οποία αγοράστηκε η Uniastrum αξιολογήθηκε από τους συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου, JP Morgan, και αγοράστηκε σε πολλαπλάσιο 3 προς 1, κάτι το οποίο συνηθίζεται, όπως είπε. «Νομίζω σε καμιά άλλη εξαγορά, καμιά άλλη τράπεζα δεν έκανε τόσες ενέργειες. Αξιολογήθηκαν όλα από όλους και όλοι ήταν θετικοί» πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμα ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την ανάπτυξη στη Ρωσία, δεν είχε αναφέρει ποτέ ότι δεν συμφωνούσε με την εξαγορά.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης είπε ότι η εξαγορά της Uniastrum «δεν ήταν καταστροφική» επένδυση, ενώ ερωτηθείς για τη σημερινή της αξία, είπε ότι αυτή θα αποδειχθεί όταν πουληθεί.
Ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι το 2011 όταν η Κύπρος έφθασε κοντά στη στάση πληρωμών, μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, είχαν σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να πείσουν για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
Είπε ακόμα ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε πάρει σειρά μέτρων με αποτέλεσμα να περάσει τα στρες τεστ του 2010 και του 2011.
«Η Τράπεζα Κύπρου ήταν ισχυρή σε κεφάλαια, ρευστότητα και κερδοφορία» είπε, προσθέτοντας ότι «δηλώναμε ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε ρευστότητα και δύναμη να βοηθήσει εφόσον λαμβάνονταν μέτρα».
«Εάν η Κυβέρνηση λάμβανε μέτρα το αργότερο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις πιο ανώδυνες από αυτές που βρήκαμε σήμερα», είπε.
Ο Ανδρεάς Ηλιάδης είπε ότι το ταμείο προνοίας του ανερχόταν στα 3,4 εκ. ευρώ και ότι το Φεβρουάριο του 2013 το ΔΣ ενέκρινε να του δοθούν 2,3 εκατομμυρίων τα οποία δεν του καταβλήθηκαν, ενώ, όπως ανέφερε, στους κ. κ. Χαρίλαο Σταυράκη και Ευδόκιμο Ξενοφώντος, δόθηκαν, πέραν του ταμείου προνοίας, μπόνους.
Ερωτηθείς για τις απολαβές του και για τα μπόνους που δίνονταν στα στελέχη της Τράπεζας, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είπε πως τα λεφτά δεν ήταν το κριτήριο του. «Είχα κι άλλες προσφορές. Θα μπορούσα να πάω αλλού. Έπαιρνα λιγότερα από όσα έπαιρνα όταν ήμουν στην Ελλάδα» ανέφερε. Είπε ακόμα ότι τα μπόνους καθορίζονταν από την Επιτροπή Αμοιβών της Τράπεζας και το ΔΣ.
Ανέφερε, τέλος, ότι παραχωρήθηκε σε εταιρεία που ανήκε στα παιδιά του, δάνειο ύψους 2,26 εκ. ευρώ με επιτόκιο 1% πάνω από το libor, ενώ για τα προσωπικά του δάνεια είπε ότι δεν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση αφού έφεραν επιτόκιο 1,9% πάνω από το libor, όπως και των πελατών της Τράπεζας.