Κριτική στην Άγκυρα για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου, αλλά και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ασκεί η ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων και των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006 και 2010».
Στο πλαίσιο αυτό «δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στην απευθείας μεταφορική σύνδεση με την Κύπρο, ενώ υπήρξε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει η έκθεση.
Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι «η Τουρκία δεν ήρε τα βέτο της για την ένταξη της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, ενώ εξέδωσε μια εγκύκλιο προς όλες τις πρεσβείες της δίνοντας τους εντολές να αποφύγουν επαφές με την προεδρία του Συμβουλίου της Ε,Ε, το δεύτερο εξάμηνο 2012, όταν βρισκόταν στην κατοχή της Κύπρου».
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία συνέχισε να εκδίδει δηλώσεις, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων και ανακοίνωσε μέτρα αντεκδίκησης εναντίον μιας ευρωπαϊκής εταιρείας που εξασφάλισε άδεια διεξαγωγής έρευνας από την Κύπρο.
«Η ΕΕ υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογραμμίζεται.
Για το Κυπριακό, η έκθεση αναφέρει ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση». Προσθέτει επίσης ότι η Άγκυρα παραχώρησε στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους αυξημένη πρόσβαση στην περιφραγμένη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, – όπως αναφέρεται – ενώ «ενθαρρύνεται να οικοδομήσει επί αυτού του ευπρόσδεκτου βήματος και να είναι πιο υποβοηθητική στις απαιτήσεις της Επιτροπής για πρόσβαση σε σχετικά αρχεία και σε στρατιωτικές ζώνες για εκταφές».
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι «όπως τονίζεται με έμφαση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α των Η.Ε και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε».
«Η δέσμευση της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους για μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι κρίσιμη», τονίζεται στην έκθεση.