Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – Θετική πρόκληση για την Κύπρο

Του Λευτέρη Χριστοφόρου* 

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε., με ψηλά ποσοστά ανεργίας, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,με μειωμένους μισθούς και εισοδήματα και με πολλά προβλήματα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο με σκληρή δουλειά και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατορθώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπονήσει ένα μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο Σχέδιο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ.Juncker ανάγγειλε τη πρόθεση του να δημιουργηθεί Το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που με την προσθετικότητα θα έφτανε τα 315 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ,θεωρήθηκε από όλους ένα τεράστιο τολμηρό βήμα που θα απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθεί.

Τελικά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, κατέστην δυνατό η Ε.Ε. να έχει ενώπιον της ένα σημαντικό εργαλείο Ανάπτυξης που θα προσδώσει νέα διάσταση στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στοχεύει στη Μεγαλύτερη Ανάπτυξη,στην επέκταση της Απασχόλησης και στη δημιουργία πιο Ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέσα από τη συμμετοχή μας στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, έγινε κατορθωτό και συμβάλαμε ούτως ώστε στις προτεραιότητες του Ταμείου να είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τα θέματα Ενέργειας και ο Τουρισμόςτελικά, που είναι σημαντικοί οικονομικοί τομείς ανάπτυξης για την Κύπρο. Αποτελεί δηλαδή σημαντική πρόκληση για την Κύπρο να αξιοποιήσει αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυνατότητα της Ε.Ε. όπου απαραίτητος παράγοντας και κύριος ‘’παίχτης’’ είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που πρέπει να τύχει και της δημόσιας και κρατικής στήριξης προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η απαίτηση μας είναι τα αποτελέσματα του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων να αποβούν προς όφελος των Ευρωπαίων Φορολογούμενων προς όφελος των Ευρωπαίων Πολιτών.

Τονίζω ότι κατεβλήθην τεράστια προσπάθεια για να καταστούν αντικειμενικά,αδιάβλητα και διαφανή τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων και των έργων. Πιστεύω ότι Προγράμματα τα οποία θα είναι προγράμματα για το μέλλον και προγράμματα για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα πρέπει να τύχουν θετικής αντιμετώπισης.

Οφείλουμε με σωστή οργάνωση,προετοιμασία και συντονισμένη πρωτοβουλία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να υποβάλουμε σωστές,ανταγωνιστικές προτάσεις που θα κερδίσουν με αντικειμενικά κριτήρια την έγκριση τους από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και θα προσδώσει ανάπτυξη και στη κυπριακή οικονομία. Σημειώνω ότι τα έργα δεν θα επιλέγονται με κριτήριο την εθνική τους προέλευση και δεν υπάρχει περιορισμένος ούτε σε ανώτατο όριο έργων και χρημάτων αλλά ούτε και κατώτερο όριο.

*Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ- Ευρωβουλευτής