Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαΐου και 14 Ιουνίου 2014 για λογαριασμό της Κομισιόν, οι Κύπριοι εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με το περασμένο Φθινόπωρο για τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 58%, ενώ το 41% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Φθινοπώρου 2013, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν κατά 16 μονάδες, ενώ οι αρνητικές μειώθηκαν κατά 17 μονάδες.
Για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 7% τη χαρακτηρίζει καλή και το 93% κακή. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 4% και 96% αντίστοιχα και στην ΕΕ 34% και 63%.
Σχετικά με την απασχόληση, το 38% των Κυπρίων θεωρεί ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ενώ όταν το 59% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Η βελτίωση είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι τα χειρότερα τα είδαμε αυξήθηκε σε σχέση με την έρευνα του περασμένου Φθινοπώρου κατά 27 μονάδες, ενώ οι αρνητικές απαντήσεις μειώθηκαν κατά 28 μονάδες. Στην Ελλάδα το 41% (+14 μονάδες) θεωρεί ότι τα χειρότερα στην απασχόληση είναι πίσω μας και 57% (-14 μονάδες) ότι έπονται.
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 25% (+12 μονάδες) των Κυπρίων απάντησε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 47% σε λάθος κατεύθυνση. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 15% και 70% αντίστοιχα. Στην ΕΕ το 28% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και το 47% σε λάθος.
Το 44% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρεί υπαρκτό τον κίνδυνο φτώχειας σε προσωπικό επίπεδο, έναντι 32% που είχε αντίθετη άποψη. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 56% και 24% αντίστοιχα και στην ΕΕ 32% και 42%.
Αναφορικά με τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Κύπριοι, το 54% των ερωτηθέντων κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 54% επίσης την οικονομία και το 19% το δημόσιο χρέος.
Όπως επισημαίνει η έρευνα, για πρώτη φορά οι υποστηρικτές του ευρώ στην Κύπρο έγιναν πλειοψηφία φτάνοντας το 55% έναντι 44% που είναι αντίθετοι με το ενιαίο νόμισμα. Στην Ελλάδα το 69% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος και το 29% κατά. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 55% υπέρ και 36% αντίστοιχα.
Το 99% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ το 87% θεωρεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να περιμένει. Στην Ελλάδα το ποσοστό των υποστηρικτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ανέρχεται σε 95%.
Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει το 26% των ερωτηθέντων, ενώ το 68% απάντησε αρνητικά. Στην Ελλάδα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας έχει το 16%, ενώ το 68% απάντησε όχι.
Εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα έχει το 12% των Κυπρίων (9% στην Ελλάδα), ενώ δεν έχει εμπιστοσύνη το 84% (91% στην Ελλάδα).
Το 25% των Κυπρίων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 67% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 31% και 56% αντίστοιχα.
Σε σχέση με το σύνολο της ΕΕ, ο αριθμός των πολιτών που πιστεύουν ότι μετράει η φωνή τους μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε από 29% που ήταν το Νοέμβριο του 2013 σε 42%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που το ερώτημα αυτό προστέθηκε στο τακτικό Ευρωβαρόμετρο πριν από μια δεκαετία. Επιπλέον, το 65% των Ευρωπαίων αισθάνεται ότι είναι πολίτης της ΕΕ, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 59% στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Αυγούστου.
Για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν από επτά χρόνια, περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους προσεχείς 12 μήνες και σχεδόν τρεις στους τέσσερις δεν περιμένουν αρνητική τάση. Και, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην αγορά εργασίας έχει φτάσει στο απόγειό του είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες.
Η στήριξη για το ευρώ αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη: + 10 ποσοστιαίες μονάδες στη Λετονία και την Κύπρο, πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώθηκε αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων για τα άτομα που δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ ο αριθμός αυτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.