Αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου, οι Μαρία Σολωμονίδου , Κωνσταντίνος Σύφαντος , Ηλίας Σολωμονίδης και Σάββας Βέργας για την υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων.
Οι Μαρία Σολωμονίδου, Κωνσταντίνος Σύφαντος και Ηλίας Σολομωνίδης αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, ωστόσο ο Σάββας Βέργας, εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ.
Η υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων αναμένεται να πάρει αναβολή σήμερα λόγω εκκρεμότητας στο Ανώτατο Δικαστήριο της εκδίκασης της ακύρωσης ( CERTIORARI) των διαταγμάτων αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που αφορούν στην υπόθεση.
Η αίτηση καταχωρήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης των Μαρία Σολωμονίδου, Κωνσταντίνου Σύφαντου και Ηλία Σολωμονίδη, δικηγόρο Μιχάλη Πική .
Η αίτηση στηρίζεται σε απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής κοινότητας της 8ης Απριλίου του 2014 στην οποία η οδηγία 24/2006 στηρίχθηκε για σκοπούς εναρμόνισης ο Νόμος 183(Ι)2007 κηρύχθηκε άκυρη λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας υπό το πρίσμα 7 και 8 του χάρτη θεμελιώδους δικαιώματος της ΕΕ ο οποίος με τη συνθήκη της Λισαβόνας από το Δεκέμβριο του 2009 κατέστη μέρος του πρωτογενούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συγκεκριμένος Νόμος εξουσιοδοτεί την κατακράτηση διατήρηση και εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων αρνήθηκαν παραδοχή για τη διάπραξη των αδικημάτων. Αντιμετωπίζουν έντεκα συνολικά κατηγορίες, που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, γραπτές απειλές για φόνο, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και απειλητικά ενοχλητικά μηνύματα.
Στην τελευταία δικάσιμο ο Επαρχιακός Δικαστής Πάφου Γεώργιος Βλάμης αφού άκουσε με προσοχή όπως είχε αναφέρει την επιχειρηματολογία τόσο της κατηγορούσας Αρχής όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης , διαπίστωσε πως επειδή οι κατηγορούμενοι Μ. Σολομωνίδου και Σάββας Βέργας αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά αδικήματα, τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης επτά και πέντε χρόνων, διέταξε όπως καταβάλουν ως περιοριστικούς όρους εγγύηση ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ με έναν αξιόχρεο εγγυητή, τα ονόματα και των δύο τοποθετήθηκαν στο stop list και παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής τους ταυτότητας.
Όσο για τους κατηγορούμενους Ηλία Σολωμονίδη και Κωνσταντίνο Σύφαντο, επειδή τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται επισύρουν ποινή φυλάκισης ενός χρόνου ή καταβολή χρηματικού ποσού, ο Δικαστής αποφάσισε , να καταβάλουν προσωπική εγγύηση ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ.
Τα απειλητικά μηνύματα στάλθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014. Η πρώτη καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από την Ανδρούλλα Ευθυμίου, προϊσταμένη του τεχνικού τμήματος του Δήμου Πάφου και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Aristo. Στο μήνυμα που της απεστάλη αρχικά γινόταν αναφορά για τη διαδικασία ανανέωσης της κράτησης των στελεχών της εταιρείας Αristo και δύο άλλων προσώπων, η οποία έγινε στις 28/9/2014 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και στη συνέχεια εκφράστηκαν μέσω του γραπτού μηνύματος που έλαβε, απειλές εναντίον της ιδίας και μέλους της οικογένειάς της.
Την ίδια νύχτα, στις 23:50 καταγγέλθηκε, επίσης, στο ΤΑΕ Πάφου από τον δημοτικό σύμβουλο Φαίδωνα Φαίδωνος ότι στις 28/9/2014 και ώρα 22:29 δέχτηκε μήνυμα στο προσωπικό του τηλέφωνο. Στο μήνυμα, επίσης, που του απεστάλη εκφράστηκαν απειλές σχετικά με δημόσιες αποκαλύψεις για προσωπικά του θέματα.
Επίσης, τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Πάφου από τον δημοσιογράφο Κώστα Νάνο ότι στις 22:45 δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ανέφερε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για ό,τι συνέβη, ενώ εκφράστηκαν απειλές εναντίον του ιδίου και μέλους της οικογένειάς του. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου, ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας κατήγγειλε ότι την προηγούμενη νύχτα στάλθηκε στο κινητό του τηλέφωνο γραπτό μήνυμα, στο οποίο αναφερόταν «θα πληρώσεις για όσα έκανες πολύ σύντομα».
Η Αστυνομία διαπίστωσε ότι η κάρτα του αριθμού κινητού τηλεφώνου με την οποία στάληκαν τα απειλητικά μηνύματα είχε τοποθετηθεί στην ίδια συσκευή, στην οποία είχε τοποθετηθεί και άλλη κάρτα με αριθμό που ήταν εγγεγραμμένος ως χρήστης ο Κωνσταντίνος Σύφαντος. Ακολούθως, ο τέως Δήμαρχος Πάφου παραδέχτηκε ότι αγόρασε το εν λόγω κινητό τηλέφωνο και το έδωσε στη Μαρία Σολωμονίδου.
Ο πατέρας της, Ηλίας, επιχείρησε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη παραδεχόμενος ψευδώς, όπως αποδείχτηκε στις ανακριτικές Αρχές, ότι είχε στείλει αυτός τα απειλητικά μηνύματα.