Τις ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις ήρθε να επιδεινώσει η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιώτες που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.
Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε βουλευτές της Bundestag να επισκεφτούν γερμανούς στρατιώτες σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων.
Το Βερολίνο χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση «τελείως απαράδεκτη», ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες του από τη βάση του Ιντσιρλίκ, αποστολή των οποίων είναι να συνδράμουν τη νατοϊκή αποστολή κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι στηρίζουν την πρόταση να αναζητηθεί εναλλακτική ως προς το Ιντσιρλίκ επιλογή, με επικρατέστερη μέχρι στιγμής την Ιορδανία.
Η επίσκεψη των γερμανών βουλευτών επρόκειτο να γίνει αύριο Τρίτη και είχε προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες. Το Σάββατο οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν θα επιτρέψουν την επίσκεψη, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην απόφαση των γερμανικών αρχών να παραχωρήσουν άσυλο σε τούρκους αξιωματικούς τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.
«Δεν εκβιαζόμαστε»
Ο επικεφαλής της αρμόδιας για την Άμυνα κοινοβουλευτικής επιτροπής της Bundestag Βόλφγκανγκ Χέλμιχ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ. «Δεν εκβιαζόμαστε», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. H CDU αντίθετα, ζήτησε απλώς «να εξεταστούν πιο εμφατικά εναλλακτικές επιλογές». Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει όμως καταρχήν την αντίδραση της Άγκυρας καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπαναχωρήσει.
Η Γερμανία συμμετέχει στη νατοϊκή αποστολή κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία με αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado αλλά και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού. Στη βάση του Ιντσιρλίκ είναι σταθμευμένοι περίπου 260 στρατιώτες της Bundeswehr.
Τετ α τετ Μέρκελ-Ερντογάν
Το 2016 η Τουρκία είχε αρνηθεί για πρώτη φορά σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα αντιδρούσε στην απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία.
Ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία που ακολούθησε και ο οποίος μεταφέρθηκε και επί γερμανικού εδάφους οδήγησε πρόσφατα σε νέα επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.