Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τις 22 Μαΐου του 2015  όπου ορίστηκε για ακρόαση η υπόθεση της αποστολής απειλητικών μηνυμάτων αφέθησαν ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, η τέως έκτακτη δημοτική υπάλληλος Μαρία Σολομωνίδου, ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Σύφαντος και ο πατέρας της Ηλίας Σολομωνίδης.

Oι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 11 συνολικά κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος , της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, γραπτές απειλές για φόνο, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και απειλητικά ενοχλητικά μηνύματα.

Και οι τέσσερις αρνήθηκαν παραδοχή για τη διάπραξη των αδικημάτων.

Ο επαρχιακός δικαστής Πάφου κ. Γιώργιος Βλάμης διέκοψε την διαδικασία και γύρω στις 12:00 ανακοίνωσε την απόφαση του, λέγοντας πως άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία τόσο της κατηγορούσας αρχής όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατόπιν τούτο είπε, διαπίστωσε πως επειδή οι κατηγορούμενοι Μ. Σολομωνίδου και Σ. Βέργας αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης 7 και 5 χρόνων θα πρέπει να καταβάλουν ως περιοριστικούς όρους εγγύηση ύψους 10 χιλιάδων ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή, τα ονόματα και των δύο να τοποθετηθούν στο stop list και να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα συμπεριλαμβανομένης και της πολιτική τους ταυτότητα.

Όσο για τους κατηγορούμενους Ηλία Σολομωνίδη, και Κωνσταντίνο Σύφαντο, επειδή τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται επισύρουν ποινή φυλάκισης ένα χρόνο ή καταβολή χρηματικού ποσού, θα πρέπει, αποφάσισε ο Δικαστής, να καταβάλουν προσωπική εγγύηση ύψους 5 χιλιάδων ευρώ.

Εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής η Σωτηρούλα Παπαλαζάρου ζήτησε, μέχρι την ακρόαση, όπως οι κατηγορούμενοι υπογράψουν εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή, το όνομα τους να τοποθετηθεί στο stop list, να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και μια φορά την εβδομάδα να παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό της επαρχίας. Η κ. Παπαλαζάρου αναφέρθηκε μάλιστα στους στενούς δεσμούς που έχουν οι κατηγορούμενοι εκτός από την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Σολομωνίδου, του συζύγου της και του πατέρα της, Μιχάλης Πικής έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, δηλώνοντας πως η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των πελατών του καταδεικνύει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την προσέλευσή τους στις 22 Μαΐου 2015 στο δικαστήριο και απαίτησε να υπάρχει μόνο ο περιοριστικός όρος αυτός της καταβολής εγγύησης ύψους 10 χιλιάδων ευρώ με έναν αξιόχρεο εγγυητή.

Ο κ. Πικής ανέφερε μάλιστα στο δικαστήριο ότι οι πελάτες του Μ. Σολομωνίδου, Ηλίας Σολομωνίδης και Κωνσταντίνος Σύφαντος στις 3/12/2014 μετέβησαν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στις 7/12/2014 και πως δεν υπάρχει περίπτωση διαφυγής τους στο εξωτερικό.

Είπε ακόμη πως η Μαρία Σολομωνίδου διατηρεί κατάστημα πώλησης ειδών γυναικείας ένδυσης η αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται στην Ελλάδα, για αυτό και οι επισκέψεις της στην Ελλάδα είναι αναγκαίες, και πως μετά την απόλυση της από το Δήμο Πάφου όπου εργαζόταν ως έκτακτη υπάλληλος , επικαλούμενη η τοπική αρχή οικονομικούς λόγους, η μοναδική πηγή εσόδων της είναι το κατάστημα της.

Το δε κατηγορητήριο, συνέχισε, της επιδόθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τον πελάτη του Κωνσταντίνο Σύφαντο, ο κ. Πικής είπε ότι αυτός κατάγεται από την Κέρκυρα και πως οι επισκέψεις του στην Ελλάδα είναι αναγκαίες λόγω και προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας του.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Πικής είπε πως η Μαρία Σολομωνίδου ο πατέρας της Ηλίας και ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Σύφαντος συνελήφθησαν στις 6 Οκτωβρίου του 2014.

Στις 7 Οκτωβρίου εκδόθηκαν τα διατάγματα της τριήμερης προσωποκράτησης τους και στις 10 Οκτωβρίου ο Ηλίας Σολομωνίδης αφέθηκε ελεύθερος .

Ακολούθως, σημείωσε, η Μαρία Σολομωνίδου και ο σύζυγος της αφέθηκαν ελεύθεροι στις 13 Οκτωβρίου του 2014.

Εξάλλου, ο συνήγορος του Σάββα Βέργα, ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου, χαρακτήρισε τους όρους της κατηγορούσας αρχής υπερβολικά επαχθείς που δημιουργούν την αίσθηση ότι “θέλουν να δώσουν μηνύματα στα ΜΜΕ παρά να διασφαλίσουν την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο”.

“Η εγγύηση των 10 χιλιάδων ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή είναι ικανοποιητικός όρος”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Τα απειλητικά μηνύματα στάλθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014 . Η πρώτη καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από την Αντρούλλα Ευθυμίου, προϊσταμένη του τεχνικού τμήματος του Δ. Πάφου και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Aristo. Στο μήνυμα που της αποστάληκε αρχικά γινόταν αναφορά για τη διαδικασία ανανέωσης της κράτησης των στελεχών της εταιρείας Αristo και δύο άλλων προσώπων, η οποία έγινε στις 28/9/2014 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και στην συνέχεια εκφράστηκαν μέσω του γραπτού μηνύματος που έλαβε, απειλές εναντίον της ιδίας και μέλους της οικογένειας της.

Την ίδια νύχτα στις 23 :50 καταγγέλθηκε επίσης στο ΤΑΕ Πάφου από το δημοτικό σύμβουλο Φαίδωνα Φαίδωνος ότι στις 28/9/2014 και ώρα 22:29 δέχτηκε μήνυμα στο προσωπικό του τηλέφωνο. Στο μήνυμα επίσης που του αποστάληκε εκφράστηκαν απειλές σχετικά με δημόσιες αποκαλύψεις για προσωπικά του θέματα.

Επίσης, την νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Πάφου από το δημοσιογράφο Κώστα Νάνο ότι στις 22:45 δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο το οποίο ανέφερε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για ότι συνέβηκε, ενώ εκφράστηκαν απειλές εναντίον του ιδίου και μέλος της οικογένειας του.

Την επομένη μέρα, δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου, ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας κατήγγειλε ότι την προηγούμενη νύχτα στάλθηκε στο κινητό του τηλέφωνο γραπτό μήνυμα στο οποίο αναφερόταν “θα πληρώσεις για όσα έκανες πολύ σύντομα”.

Μετά τις καταγγελίες η Αστυνομία άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης και στις 30/9/2014 και στις 6/10/2014 κατόπιν ένορκης δήλωσης που έγινε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εκδόθηκαν διατάγματα για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του συγκεκριμένου αριθμού από τον οποίο στάλθηκαν τα μηνύματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παραλήφθηκαν στις 6 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός κινητού τηλεφώνου στις 28 /4/2014 τοποθετήθηκε στη συσκευή στην οποία τοποθετήθηκε και κάρτα με άλλο αριθμό τηλεφώνου της οποίας εγγεγραμμένος χρήστης είναι ο Κωνσταντίνος Σύφαντος από το έτος 2005 και σύζυγος της Μ. Σολομωνίδου.

Ακολούθως, ο τέως Δήμαρχος Πάφου παραδέχτηκε ότι είχε αγοράσει το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχαν σταλεί τα απειλητικά μηνύματα και το οποίο χρησιμοποιούσε η Μαρία Σολομωνίδου, που ήταν συνεργάτιδα του στο Δήμο Πάφου.

Ο πατέρας της, Ηλίας επιχείρησε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη παραδεχόμενος ψευδώς όπως αποδείχτηκε στις ανακριτικές αρχές ότι είχε στείλει αυτός τα απειλητικά μηνύματα.