Φανταστείτε ότι έχετε επιχείρηση στην Ελβετία. Ο κορωνοϊός σας έχει κλείσει το μαγαζί, οι λογαριασμοί τρέχουν και δεν υπάρχει ρευστότητα.
Τί κάνετε;
Μπαίνετε στην ιστοσελίδα της Ελβετικής κυβέρνησης για τις αιτήσεις για ρευστότητα. Σκανάρετε την αίτηση (μία σελίδα). Τη συμπληρώνετε και την στέλνετε.
Μετά από τριάντα λεπτά τα χρήματα θα είναι στο λογαριασμό σας – ή το πολύ τη Δευτέρα αν η αίτησή σας έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο…
Ελβετία είναι μία
Οι «τραπεζίτες του πλανήτη» είναι αλήθεια έχουν μερικά πλεονεκτήματα που είναι αδύνατον να έχουν άλλες χώρες. Ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έστησαν το μηχανισμό παροχής ρευστότητας στην κρίση του κορωνοϊού έχει εντυπωσιασει όχι μόνον τον πλανήτη αλλά και τους ίδιους τους Ελβετούς όπως αναφέρουν οι FT
Οι περισσότερες χώρες έχουν εξαγγείλλει προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά στη συνέχεια η υλοποίηση σκοντάφτει. Ο μηχανισμός θέλει συνεχείς διορθώσεις, οι γραφειοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες καθυστερούν τις διαδικασίες ακόμα περισσότερο (Γαλλία), το σύστημα λυγίζει κάτω απο τον φόρτο των αιτημάτων (Γερμανία) – την ίδια ώρα που οι αιτούντες, έχοντας άμεση ανάγκη βοήθειας, περιμένουν αδρανείς.
Ταχύτητα φωτός -αριθμοί που εντυπωσιάζουν
Η Ελβετία ανακοίνωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 20 δισ. ελβετικά φράγκα στις 25 Μαρτίου. Την πρώτη εβδομάδα έδωσε δάνεια σε 76 χιλιάδες επιχειρήσεις ύψους 15 δισ. ελβετικών φράγκων ($15 εκατ.). Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το συνολικό ποσό κατά ακόμα 20 δισ.
Το ελβετικό πρόγραμμα έχει δύο επιλογές: Στην πρώτη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτημα για άμεσο δάνειο ως το 10% του ετήσιου τζίρου τους -μέχρι του ποσού των 500 χιλιάδων Ελβετικών φράγκων ($500.000). Έχει μηδενικό επιτόκιο, εκταμιεύεται με απλή δήλωση, κι έχει την εγγύηση του ελβετικού κράτους.
Στην δεύτερη επιλογή μπορεί να αιτηθεί κάποιος για δάνειο ως 20 εκατ SFr. Το επιτόκιο εδώ είναι 0,5% και το κράτος εγγυάται το 85% του δανείου, το ύπολοιπο 15% του ρίσκου το αναλαμβάνει η τράπεζα.
Και οι δυο επιλογές δε χρειάζονταν χωριστές πλατφόρμες προσφέρθηκαν από τις ελβετικές τράπεζες στους πελάτες τους άμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Η εντυπωσιακή επίδοση προκαλεί την προσοχή άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθούν να αναπαράξουν την καλή πρακτική. Ιταλοί βουλευτές ζητούν την αντιγραφή του προγράμματος. Αντίστοιχες φωνές και στη Γερμανία όπου το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει κολλήσει.
Το μυστικό της επιτυχίας
Η Ελβετία κατηγορείται για ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών τραπεζιτών – στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό λειτούργησε θετικά. οι FT αναφέρουν ότι η ιδέα ξεκίνσησε από τον επικεφαλής της Credit Suisse, o οποίος μίλησε με την κυβέρνηση και τους συναδέλφους του και κατάφεραν να έχουν έτοιμο το σχέδιο σε τέσσερις μέρες.
Συνολικά συμμετέχουν 121 τράπεζες στο πρόγραμμα οι οποίες δέχθηκαν τις δυο πρώτες μέρες 10.000 αιτήσεις.
Πόσο θα διαρκέσει η επιτυχία
Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και η Ελβετία δεν είναι στο απυρόβλητο.
Η ενίσχυση της ρευστότητας αρκεί για να κρατήσει για μερικές εβδομάδες τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή κρίση. Αυτό που κατάφερε η Βέρνη είναι σημαντικό, αλλά δεν κερδίζει την παρτίδα, απλώς μεταθέτει την ώρα της κρίσης μερικές εβδομάδες πιο πίσω.