Της Άννας Κυπριανού, Sports Lawyer
Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία της UEFA εκπρόσωποι της UEFA, αντιπροσωπείες των Εθνικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών όπως επίσης και των ποδοσφαιρικών Σωματείων.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε κυρίως η πρόοδος της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου αναφορικά με την εφαρμογή των ελάχιστων όρων και προϋποθέσεων στα συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα των μελών της UEFA.
Την περασμένη χρονιά η UEFA υπέγραψε συμφωνία, «Minimum requirements for standard player contracts», με την Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (EPFL), την Ένωση Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και την Οργάνωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Ευρωζώνης (FIFPRO Division Europe).
Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει όρους που ελέγχουν την σχέση μεταξύ του επαγγελματία ποδοσφαιριστή και του εργοδότη. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το λεγόμενο συμβόλαιο θα υπόκειται στην νομοθεσία του κάθε κράτους εκτός και αν τα μέρη του συμβολαίου αποφασίσουν διαφορετικά.
Ένα άλλο συμφωνηθέν άξιο αναφοράς είναι πως το συμβόλαιο εργοδότησης που κατατίθεται στην ΚΟΠ θα πρέπει να είναι το μόνο συμβόλαιο που καθορίζει την σχέση και τους όρους της σχέσης μεταξύ ποδοσφαιριστή και σωματείου. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία μεταξύ των δύο θα πρέπει να γνωστοποιείται στην ΚΟΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη Ομοσπονδία που εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στο συμβόλαιο.
Πώς όμως αυτή η συμφωνία επηρεάζει τα κυπριακά σωματεία; Είναι πλέον γνωστό πως στην Κύπρο υπάρχουν τα διπλά συμβόλαια μεταξύ ποδοσφαιριστών και σωματείων προκειμένου να αποφευχθεί η ψηλή φορολογία. Μια πλήρης εναρμόνιση με τους κανονισμούς θα επιφέρει ένα μόνο συμβόλαιο με αποτέλεσμα, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα σωματεία στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πρέπει να καταφεύγουν σε συμβόλαια με μικρά ποσά. Κατά πόσον όμως αυτό θα μπορέσει να είναι ελκυστικό για τους ξένους κυρίως ποδοσφαιριστές των οποίων οι απαιτήσεις είναι πολύ ψηλές τα τελευταία χρόνια.
Συνεπώς μια τέτοια εναρμόνιση μπορεί να έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις οικονομικές απολαβές των ποδοσφαιριστών όπως επίσης και σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε σωματείου. Θα σταματήσουν να υπάρχουν υπόνοιες στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χώρο για την καθαρότητα των κυπριακών ομάδων.
Επίσης οι χαμηλόμισθοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές θα έχουν την τιμητική τους και οι Εθνικές μας ομάδες θα έχουν πολύ περισσότερες επιλογές και πολύ ψηλότερο επίπεδο. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως αναγκαστικά τα σωματεία θα πρέπει να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους με πιθανό αποτέλεσμα τον εμποδισμό της καθόδου στο νησί υψηλόμισθων αστέρων του ποδοσφαίρου που θα προσφέρουν περισσότερο θέαμα.
Φυσικά δεν τίθεται ερώτημα στο πόσο ορθή είναι αυτή η συμφωνία αφού απώτερος σκοπός της είναι η αρμονική συνεργασία ποδοσφαιρικών Σωματείων και ποδοσφαιριστών και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός σταθερού νομικού πλαισίου στα συμβόλαια μεταξύ Σωματείων και ποδοσφαιριστών.