Με ενστάσεις και διακοπές και σε εκρηκτικό κλίμα άρχισε σήμερα η κατάθσεη του Νίκου Ζήγρα.
Ο Νίκος Ζήγρας, ο άνθρωπος ο οποίος κατά πολλούς, με την κατάθεσή του εναντίον του πρώτου εξαδέλφου και κάποτε στενού του συνεργάτη Άκη Τσοχατζόπουλου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 20 χρόνια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ονόμασε χθες στη δίκη στην Αθήνα τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου ως εκείνον που του έδινε τις επιταγές για να τις παραδίδει εκείνος στη συνέχεια στον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, και από εκεί να τις καταθέτει σε δικό του λογαριασμό για περαιτέρω χρήση.
«Εγώ, όποια χρήματα παρέλαβα για να τα παραδώσω στον Τσοχατζόπουλο μόνο από τον Ντίνο Μιχαηλίδη ήταν», είπε ο κ. Ζήγρας, για να ακούσει τον πρώην υπουργό της Κύπρου να του λέει «σα δε ντρέπεσαι!», και να δημιουργηθεί έτσι η πρώτη, από πολλές στη συνέχεια, σκηνή έντασης στο δικαστήριο.
Συνεχίζοντας έπειτα από μικρή διακοπή εκτόνωσης, ο μάρτυς συμπλήρωσε ότι τα χρήματα ήταν σε επιταγές που, όπως ανέφερε όταν ρωτήθηκε σχετικά, του είπε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου ότι του παρέδωσε ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ο Σύρος έμπορος όπλων, συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση αλλά φυγόδικος, με δηλωμένη διεύθυνση στη Λευκωσία αλλά διαμένων τώρα στη Δαμασκό, και ότι τα χρήματα αυτά ήταν προμήθεια από την πώληση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1.
Το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτές τις επιταγές, σύμφωνα πάντοτε με τον μάρτυρα κατηγορίας, ήταν γύρω στα 34 εκατομμύρια δολάρια, και πρόσθεσε ότι δύο φορές παρέλαβε μετρητά.
Την μία φορά – είπε – ποσό 400.000 δολαρίων που του παρέδωσε σε χαρτοφύλακα στο Χίλτον της Γενεύης ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, πήγανε μαζί στην τράπεζα Credit Lyonnais και τα έβαλε σε τραπεζική θυρίδα «μέχρι που με εντολή Τσοχατζόπουλου τα απέσυρα, πρόσθεσα άλλα 100.000 εγώ και τα πήγα στη Ζυρίχη και τα παρέδωσα στην πρώην γυναίκα του, Γκούντρουν».
Και τη δεύτερη φορά, συνέχισε, όταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης του παρέδωσε στο Χίλτον της Αθήνας “μία μεγάλη βαλίτσα Σάμσονάϊτ με 80 εκατομμύρια σε ελληνικές δραχμές, μετρητά».
Όταν ρωτήθηκε πού μπορεί να βρήκε στην Κύπρο ο κ. Μιχαηλίδης τόσα λεφτά σε δραχμές για να τα μεταφέρει στην Ελλάδα, ο μάρτυς απάντησε «δεν ξέρω, μπορεί να του τα έδωσε κάποιος στην Ελλάδα».
Περισσότερα επ’ αυτού, δεν είχε να καταθέσει.
Όσον αφορά τις επιταγές, ο μάρτυς κατηγορίας είπε κατ’ αρχάς ότι επρόκειτο για τις 2 που κατ’ εντολήν αλ Ζαγιάντ είχαν εκδοθεί στο όνομα των εταιρειών Bluebell και P&A Investments που τις είχε δημιουργήσει και τις διαχειριζόταν εκείνος, δηλαδή ο Ζήγρας.
Για την 3η επιταγή, που είχε εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας Beeston, που κατά το κατηγορητήριο ανήκει στον Μιχάλη Μιχαηλίδη, ο μάρτυς δήλωσε άγνοια.
«Εγώ δύο επιταγές παρέλαβα από τον Ντίνο Μιχαηλίδη, και αυτές παρέδωσα στον Τσοχατζόπουλο», είπε.
Στη συνέχεια, πάντοτε κατά την μαρτυρική εξέτασή του, ο κ. Ζήγρας είπε ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, κατά την πάγια συνήθειά του, έλεγχε τις επιταγές, κατέγραφε όλες τις λεπτομέρειες αυτών, – τα ποσά, τις ημερομηνίες, τον αριθμό τους, κ.λπ. – έπειτα του τις επέστρεφε και τις κατέθετε αυτός σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία απ’ όπου, ακολούθως, έδινε εντολή να μεταφερθούν τα χρήματα σε λογαριασμό της εταιρείας Torcaso στη Κύπρο, απ’ όπου γίνονταν και οι αναλήψεις για όποια χρήση επέλεγε ο Τσοχατζόπουλος.
Αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία παραξένεψε το δικαστήριο, και ρωτήθηκε σχετικά ο μάρτυς γιατί έπρεπε εκείνος να δίδει χέρι-με-χέρι τις επιταγές που λέει ότι παραλάμβανε από τον Ντίνο Μιχαηλίδη, και να μην τις παρέδιδε ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης στον Τσοχατζόπουλο με τον οποίο ήταν φίλοι και έτσι κι αλλιώς θα βλεπόντουσαν;
«Ήταν πολύ προσεκτικός και σχολαστικός. Δεν ήθελε να υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να φανεί ότι έπαιρνε χρήματα από οποιονδήποτε. Μόνο σε μένα είχε εμπιστοσύνη. Μου έλεγε κάν’ το αυτό, και το έκανα. Εντολές εκτελούσα», είπε ο Νίκος Ζήγρας.
Από εκεί, αφού γινόταν η εξαργύρωση των χρημάτων, τα μετέφερε μέσω τραπεζικής εντολής στην εταιρεία Torcaso στη Κύπρο, και τα χρήματα, κατά βούληση Τσοχατζόπουλου, εκταμιεύονταν για διάφορους σκοπούς, όπως αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, και άλλα.
Ο Νίκος Ζήγρας είπε ότι γνώρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη στη Λεμεσό, αλλά δεν θυμόταν να πει σε ποιο ξενοδοχείο.
Η πρώην γυναίκα του Σόνα Λεοντοπούλου είχε καταθέσει πριν από περίπου 1 μήνα ότι η συνάντηση γνωριμίας τους με τον Ντίνο και τον Μιχάλη Μιχαηλίδη είχε γίνει στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού.
Ακόμα, είπε ότι ο κ. Μιχαηλίδης τού συστήθηκε «ως πρώην υπουργός», αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Μαντζουράνης τού παρατήρησε ότι το 1998 που είπε ότι έγινε η συνάντηση, ο πελάτης του ήταν εν ενεργεία, και όχι πρώην υπουργός.
«Πού να θυμάμαι; Ακόμα χειρότερα!», ήταν το σχόλιο του μάρτυρος, και προέτρεψε τον συνήγορο «πάμε παρακάτω».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι πραγματοποίησε επίσκεψη αβροφροσύνης στον κ. Μιχαηλίδη όταν εκείνος έκανε μία χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Αθήνας.
«Από πού πληροφορηθήκατε ότι ήταν άρρωστος και θα έκανε εγχείρηση στην Αθήνα;», ρωτήθηκε.
«Μου το είπε ο ίδιος», απάντησε, «λέγοντάς μου μάλιστα ότι την επέμβαση θα έκανε φίλος του, Κύπριος χειρουργός».
Κατέθεσε επιπλέον ότι όποτε ερχόταν ο κ. Μιχαηλίδης στην Αθήνα διέμενε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ότι τα ραντεβού του με τον Τσοχατζόπουλο γίνονταν πάντα νύχτα, μετά τις 10, και συνήθως σε ένα γραφείο που διατηρούσε ο Ελληνας Υπουργός στην οδό Ομήρου.
Ο μάρτυς είπε ότι συνόδευε ο ίδιος ως εκεί τον κ. Μιχαηλίδη «με απόλυτη μυστικότητα», επαναλαμβάνοντας ότι «ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε κανείς να ξέρει ποιους έβλεπε κι ούτε να φανεί ότι έπαιρνε ο ίδιος χρήματα από οποιονδήποτε».
Ρωτήθηκε πάλι εάν εκείνος είχε παρόμοιες επαφές με άλλους ανθρώπους αφού, όπως είπε κάποια στιγμή, «μόνο μέσω εμού έβλεπε κάποιος τον Τσοχατζόπουλο».
“Στη συγκεκριμένη υπόθεση”, απάντησε, «όσες επιταγές πήρα, και που ήταν από τον αλ Ζαγιάντ για τον Τσοχατζόπουλο, ήταν μόνο από τον Μιχαηλίδη».
Ο Νίκος Ζήγρας, που στη Δίκη Τσοχατζόπουλου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είπε ότι αυτός παρέδιδε χρήματα από μίζες στον πρώην συνεργάτη και εξάδελφό του.
«Φτάσαμε στο σημείο – είπε – συνοδευόμενος πάντοτε από όποιον αστυνομικό της φρουράς του ήταν εύκαιρος, να του παραδίδουμε ως και 500 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Ήταν αχόρταγη εποχή».
Κατά συγκυρία σήμερα, σε άλλον όροφο του Εφετείου, διεξαγόταν για 2η συνεδρία η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και άλλων 16 κατηγορουμένων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Τηλεοπτικά συνεργεία είχαν ζώσει την είσοδο των δικαστηρίων. Αλλά δεν ήταν «για τη δίκη των Κυπρίων», όπως την αποκαλούν τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η σημερινή συνεδρίαση διεκόπη μετά από έναν ακόμα κύκλο εντάσεων, με τη Δικαστή να εγκαλεί υπεράσπιση και μάρτυρα ότι «έχετε εκτραπεί και οι δύο». Θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.