«Αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής αν παραστεί ανάγκη να κυρώσει τις συμβάσεις για τις ΔΕΚΟ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη Βουλή , κατά τη συζήτηση της ρύθμισης για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ Στουρνάρας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, στην προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η τρόικα είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία, στις 11 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην ορθότητα των όσων ζητεί η τρόικα,κ δηλαδή να μην χρειάζεται η έγκριση της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε, όμως, ότι το δικαίωμα αυτό θα «θωρακίσει τη διαφάνεια». Ήταν μία ύστατη προσπάθεια για να καμφθούν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Κατανοώ και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αξίωση πολλών βουλευτών αυτή η διαδικασία να είναι νόμιμη, διαφανής και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία…Ιδιαίτερα χρειάζεται να γίνει προσεκτική αξιολόγηση στα επόμενα βήματά μας, σε ό,τι αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμα δίκτυα και υποδομές για τη χώρα», πρόσθεσε.
Η κύρωση από την Βουλή αφορά στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ,ΔΕΗ, ΟΣΕ και ΕΥΔΑΠ (συν την ΕΥΑΘ), ενώ για όλες τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και τα λιμάνια θα αποφαίνεται το ΤΑΙΠΕΔ.