Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος στην εισήγησή του που είχε θέμα «Βιοηθικά διλήμματα και ποιμαντικοί προβληματισμοί» στην τρίτη ημέρα συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσε ότι αποτελεί «Κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία η καταστροφή των εμβρύων, η διακοπή της κυήσεως και η διατάραξη της ισορροπίας της σχέσης των συζύγων.
Όπως είπε ο κ. Νικόλαος «η Εκκλησία θα μπορούσε μεν να κάνει σωστή χρήση της οικονομίας της εκεί που οι άνθρωποι δεν είναι ώριμοι να δεχθούν την ακρίβειά της, όπως στην περίπτωση της γονιμοποίησης ως θεραπευτικής υποβοήθησης στις περιπτώσεις που υπάρχει αναπαραγωγική ανεπάρκεια, εντός νομίμου και εκκλησιαστικού Γάμου και με το δεδομένο ότι δεν καταστρέφονται έμβρυα. Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «δεν πρέπει να υποδείξουμε τίποτε άλλο, όσο και αν πιεζόμεθα από τους πιστούς. Ας αποφασίσουν και ας επιλέξουν μόνοι τους οι σύζυγοι. Για εμάς, ως Εκκλησία, η κόκκινη γραμμή είναι η καταστροφή των εμβρύων, η διακοπή της κυήσεως και η διατάραξη της ισορροπίας της σχέσης των συζύγων».
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις προγεννητικής διάγνωσης με παθολογική προοπτική ο μητροπολίτης Μεσογαίας σημείωσε ότι είναι πράγματι δύσκολες στην διαχείρισή τους. Όμως, συμπλήρωσε, «με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να υποταχθούμε στην κοσμική λογική που «θεραπεύει» τα έμβρυα στερώντας τους βίαια και πρόωρα την επιβίωση. Τα παιδάκια που γεννιούνται με τέτοια προβλήματα, διανοητική υστέρηση κ.λπ., πρέπει να τα αγκαλιάζουμε ως παιδιά του Θεού. Αυτά Τον επιβεβαιώνουν. Είναι τα «μωρά του κόσμου, α εξελέξατο ο Θεός, και τα ασθενή και εξουθενημένα» (Α´ Κορ. α 27). Δεν υπάρχουν για να τα «βοηθούμε», αλλά για να μας φωτίζουν και να μας στηρίζουν».
Για το ίδιο θέμα πάντως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας σε ανακοίνωσή της, λίγο αργότερα, εμφανίστηκε λίγο πιο προσεκτική στη φρασεολογία της. Αναφέρει ότι «ευλογεί την τεκνοποιεία μέσα στο πλαίσιο της Οικογένειας, ως ενώσεως ανδρός και γυναικός» αλλά και ότι «κατανοεί την αγωνία των νέων ζευγαριών που θέλουν να τεκνοποιήσουν» Επίσης, λέει ότι «αναγνωρίζει την προσφορά της Επιστήμης στο πλαίσιο ηθικών δεσμεύσεων» και «τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι γεννήσεις στην Χώρα μας και να διευκολυνθεί η διαδικασία της υιοθεσίας».