Εκδικάζεται η προσφυγή εργαζομένων της ΑΗΚ για αποκρατικοποίηση

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 26ης Μαρτίου, που κηρύσσει την ΑΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, επικαλούμενες το άρθρο 122 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει τύχει οποιασδήποτε τροποποίησης μέχρι σήμερα και το οποίο δεν επιτρέπει την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και/ ή τη μεταβολή και/ ή κατάργηση του καθεστώτος της ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου απέρριψαν οι  συντεχνίες της Αρχής ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΥΒΑΗΚ και ΣΕΠΑΗΚ.

Για την 1η Δεκεμβρίου του 2014 ορίστηκε ξανά η διαδικασία εκδίκασης της προσφυγής των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου εναντίον της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία η ΑΗΚ εντάσσεται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ως γνωστόν, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο καταχωρήθηκε στις 10 Ιουνίου του 2014, ενώ σήμερα οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έδωσε οδηγίες όπως καταχωρηθούν ενστάσεις εντός έξι εβδομάδων.

Η υπόθεση έχει οριστεί για περαιτέρω οδηγίες την 1η Δεκεμβρίου του 2014, στις 08:30.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των συντεχνιών και των εργαζομένων στην ΑΗΚ, Γιώργος Σεραφείμ είπε πως το Δικαστήριο θεώρησε ότι είναι ορθότερο όπως καταχωρηθούν πρώτα οι ενστάσεις της άλλης πλευράς και μετά να προχωρήσουν με το αίτημα για εξέταση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου.

“Έχουν δοθεί οδηγίες έξι εβδομάδων, για να καταχωρηθούν οι ενστάσεις της άλλης πλευράς. Αυτονόητα, εάν η άλλη πλευρά τηρήσει τις προθεσμίες, εμείς ίσως προχωρήσουμε πλέον μετά τις ενστάσεις, με γραπτό αίτημα, για να πάει στην Ολομέλεια Ανωτάτου, αίτημα το οποίο μπορούσε να γίνει και προφορικά, όπως κάναμε και σήμερα. Αλλά από τη στιγμή που το δικαστήριο θεωρεί σκόπιμο, πρώτον, να κατατεθούν οι ενστάσεις, τότε δεν ετίθετο θέμα να δοθεί οποιαδήποτε περαιτέρω οδηγία, για να πάει στην Ολομέλεια”, είπε ο κ. Σεραφείμ.

Οι αιτητές κατά την προσφυγή τους, είπε ο κ. Σεραφείμ ερωτηθείς σχετικά, ζητούν κυρίως ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία η ΑΗΚ εντάσσεται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, αφού όπως υποστηρίζει η απόφαση αυτή προσκρούει στο άρθρο 122 του συντάγματος, το οποίο ορίζει την ΑΗΚ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ως ιδιωτικού.

Ο κ. Σεραφείμ εξήγησε ότι “το άρθρο 122, το οποίο δεν έχει τύχει οποιασδήποτε τροποποίησης μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπει την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και της μεταβολή ή και κατάργηση του καθεστώτος της, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου”.

“Για να γίνει αυτό”, είπε, “ έπρεπε να αλλάξει πρώτα το σύνταγμα και αυτό θα μπορούσε μόνο να αλλάξει με νόμο, που θα έπαιρναν με αυξημένη πλειοψηφία. Εδώ δεν έγινε συνταγματική τροποποίηση. Το άρθρο 122 ισχύει, ο νόμος στο βαθμό που κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην ΑΗΚ, είναι αντισυνταγματικός”.