ΕΔΕΚ: Να αρχίσουν οι ποινικές διώξεις για Μαρφίν-Εγνατία

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, ζητεί την έναρξη της διαδικασίας ποινικών διώξεων για τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τον τραπεζικό Όμιλο Μαρφίν – Εγνατία και ο γραμματέα του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης,  δήλωσε σήμερα ότι “η λεηλασία έχει και όνομα αλλά και φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς”.

“Δεν νοείται άλλη αναμονή. Τώρα είναι η ώρα, χωρίς καμμιά άλλη καθυστέρηση να αρχίσουν οι ποινικές διώξεις”, είπε ο κ. Παπαδάκης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία.

“Τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών από τον Πρόεδρο της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τον Όμιλο Μαρφίν – Εγνατία”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, “μόνον απέχθεια και αμείλικτα ερωτήματα μπορούν να προκαλούν”.

“Στην πραγματικότητα, αυτό που προκύπτει, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας”, συνέχισε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, “είναι ότι συντελέστηκε μια πραγματική λεηλασία σε βάρος των Κυπρίων επενδυτών και καταθετών από τη Μαρφίν – Εγνατία σε γνώση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών και της τότε Κυβέρνησης, χωρίς καμμιάν απολύτως αντίδραση”.

“Αντίθετα”, πρόσθεσε, “ενώ η λεηλασία ήταν απολύτως εμφανής, δόθηκε άδεια όπως η Μαρφίν – Εγνατία καταστεί θυγατρική της Μαρφίν – Λαϊκής”.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις στο αυριανό Γιούρογκρουπ, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι “η συζήτηση της επιστολής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τρόικα, στο αυριανό Γιούρογκρουπ απαιτεί τη σωστή προετοιμασία εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών”.

“Είναι απαραίτητο να πάμε στη συνάντηση με τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς τους εταίρους μας”, είπε ο κ. Παπαδάκης, αναφέροντας ότι “το αυριανό Γιούρογκρουπ δίδει την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει την ξεκάθαρη δέσμευση για πλήρη στήριξη του τραπεζικού τομέα, όπως διαμορφώνεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση μέσω ιδίων μέσων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”.

“Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας”, πρόσθεσε, “ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, αποστέλλοντας την αναλυτική ατζέντα της συνάντησης σε συνοδευτικό έγγραφο, τάσσεται ανοικτά υπέρ της άμεσης αλλά υπό όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μηχανισμό ESM με αναδρομική ισχύ για κράτη που ευρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης”.

“Στην ατζέντα επιπλέον”, είπε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, “φαίνεται να βρίσκεται και η διαμόρφωση του τρόπου διανομής των βαρών ανάμεσα στους ιδιώτες, διασαφηνίζοντας ποιες κατηγορίες πιστωτών θα είναι επιλέξιμες για τη χρησιμοποίηση του bail in και η κατανομή των βαρών ανάμεσα στο ESM και στις εθνικές κυβερνήσεις”.

“Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην οποία εφαρμόστηκε το bail in και ο Υπουργός Οικονομικών”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, “έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξει τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μέθοδο και να ζητήσει την προώθηση συγκεκριμένων διορθωτικών κινήσεων όπως την πολιτική δέσμευση του ESM, το Συμβούλιο των Διοικητών του οποίου έχει την ετήσια συνάντηση του την ίδια περίοδο, για πλήρη ρευστοτική στήριξη του τραπεζικού τομέα της Κύπρου”.

“Εφ` όσον οι ανακεφαλαιοποιήσεις στην Κύπρο έγιναν με ίδια μέσα και οποιαδήποτε αναδρομική ισχύ της στήριξης των τραπεζών κατευθείαν από τον ESM δεν θα έχει ουσιαστική εφαρμογή στην Κύπρο, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στην παροχή ρευστότητας και στον ELA”, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης.

“Το ΚΣ ΕΔΕΚ”, πρόσθεσε, “είναι έτοιμο να στηρίξει την Κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια, διότι απαιτείται άμεσα να επανέλθει η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.”

“Για να επιτευχθούν οι στόχοι όμως”, δήλωσε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, “απαιτείται όπως προετοιμαστούμε κατάλληλα και καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση στήριξης”.