ΕΔΕΚ: Δύο οι προτάσεις ενώπιον της Κεντρικής επιτροπής

Μετά τη παραίτηση Ομήρου, θα τεθούν τη Κυριακή ενώπιον της ΚΕ της ΕΔΕΚ, δύο προτάσεις.

Η πρώτη αφορά την εκλογή μόνο Προέδρου , 40 μέρες μετά την παραίτησή του και η δεύτερη την σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου για πλήρωση όλων των θέσεων της ηγετικής πυραμίδας.

Ενώπιον των μελών θα τεθεί η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων του ΠΓ όπως αυτό αποφάσισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η οποία αναφέρει ότι ΕΠΣ μπορεί να συγκληθεί μόνο μετά την εκλογή Προέδρου του Κινήματος.

Μέχρι στιγμής δύο είναι τα ονόματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία, ο νυν αναπληρωτής Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρώτος αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα. Ο Κούλης Μαυρονικόλας φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα ειναι υποψήφιος και ότι συνεχίζει τη μάχη του στην Ευρωβουλή.

Ο κ. Σιζόπουλος σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος και σε ερώτηση για τη δική του υποψηφιότητα είπε ότι αυτό ειναι κάτι που θα ακολουθήσει.

“Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να οδηγήσουμε το Κίνημα σε μια δημοκρατική διαδικασία, να προγραμματίσουμε το καταστατικό συνέδριο και αφού η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώσει με θετικό, είναι σίγουρος, τρόπο τις εργασίες της, τότε ακριβώς θα επακολουθήσει και το θέμα των υποψηφιοτήτων”, σημείωσε.

Για τη διαδικασία της Κυριακής στην ΚΕ ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η πρώτη πρόταση που θα τεθεί προκύπτει ουσιαστικά από την καταστατική διάταξη για υποχρέωση αντικατάστασης του παραιτηθέντος Προέδρου εντός 40 ημερών με εκλογικό συνέδριο, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα μέλη του κόμματος και να ψηφίσουν.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχουν ενδεχομένως διφορούμενες ερμηνείες για κάποια από τα ζητούμενα και επειδή πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες οι οποίες, τίθεται ζήτημα, αν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ή ξεχωριστά, ζητήθηκε η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων μελών του ΠΓ για τις δυνατότητες να ακολουθηθεί μια εκ των δύο επιλογών και ποια από αυτές είναι καταστατικά νόμιμη χωρίς να δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα.

“Βασικός στόχος της ΚΕ και της ηγεσίας είναι η όποια δρομολογούμενη διαδικασία να είναι κατά τρόπο καταστατικό, δημοκρατικό και διαφανή και να δίνει καθαρές λύσεις χωρίς αμφισβητήσεις και ενδεχόμενη παρατεταμένη εσωστρέφεια του Κινήματος σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις επί του καταστατικού.
Η γνωμάτευση θα τεθεί ενώπιον των μελών της ΚΕ την Κυριακή κατά την κατάθεση των συγκεκριμένων προτάσεων”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως αναπληρωτής Πρόεδρος και υπεύθυνος να προεδρεύσει της ΚΕ, θα καταθέσει και τις δύο προτάσεις χωρίς να υποστηρίξει οποιαδήποτε και θα δοθεί δυνατότητα στα μέλη να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

“Θα δοθεί επαρκής χρόνος σε όλα τα μέλη για να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς περιορισμό στο χρόνο και χωρίς ο χρόνος να είναι τέτοιος που να οδηγεί σε αχρείαστες και παρατεταμένες τοποθετήσεις, και επίσης θα εισηγηθώ στην ΚΕ όπως οι διαδικασίες να είναι από την αρχή ως το τέλος ανοικτές στα ΜΜΕ για να έχουν δημοσιογράφοι και λειτουργοί του Τύπου για τις τοποθετήσεις και τον τρόπο που η ΚΕ θα συνεδριάσει”, πρόσθεσε.

Επίσης είπε ότι αν προκύψει ανάγκη για ψηφοφορία, ο ίδιος θα εισηγηθεί αυτή να γίνει ονομαστική , με κάρτα μέλους τη ΚΕ προς αποφυγή αμφισβητήσεων, αλλά κυρίως για να υπάρξει η κατοχύρωση της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής διαδικασίας.

Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η μια διαδικασία για εκλογή αναπλήρωσης προβλέπεται ρητώς από το καταστατικό, ότι δηλαδή εντός 40 μερών από μέρα σύγκλησης της ΚΕ προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο για την εκλογή Προέδρου. Εάν και εφόσον, πρόσθεσε, υπάρχουν οποιεσδήποτε κενωθείσες θέσεις στην ηγετική πυραμίδα , μετά την εκλογή Προέδρου, τότε συνέρχεται η ΚΕ η οποία με πλειοψηφία εκλέγει τους νέους αξιωματούχους.

Η δεύτερη διαδικασία,συνέχισε, που προνοεί για ΕΠΣ για εκλογή δηλαδή ολόκληρης της ηγετικής πυραμίδας προβλέπει ότι αυτό θα πρέπει να καθοριστεί σε τέτοιο χρόνο ώστε να είναι επαρκής για να κινηθούν όλες οι νόμιμες με βάση το καταστατικό διαδικασίες.

Δηλαδή να ετοιμαστούν προσυνεδριακά έγγραφα τα οποία θα φτάσουν στις τοπικές οργανώσεις τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, επιπρόσθετα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου πρέπει να συγκληθούν έκτακτες επαρχιακές συνδιασκέψεις για την εκλογή των μελών της ΚΕ που εκλέγονται από επαρχία και τέλος να γίνει η εκλογή όλων των θέσεων της ηγετικής πυραμίδας.

“Εδώ τίθεται ένα συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο ενδεχομένως είναι και αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα της επικάλυψης των διαδικασιών, ο Πρόεδρος που θα πρέπει να εκλεγεί μέσα σε 40 μέρες, θα επανεκλέγει στο έκτακτο συνέδριο μετά από μερικούς μήνες; εάν όχι τότε η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη; υπάρχει η δυνατότητα ο Πρόεδρος που θα παραμείνει και να συμπληρωθούν οι υπόλοιπες θέσεις της πυραμίδας; Με βάση το καταστατικό και τις διάφορες πρόνοιες αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη; Αυτά λοιπόν ήταν τα καίρια ζητήματα τα οποία κλήθηκε η επιτροπή νομικών να απαντήσει ούτως ώστε η οποιαδήποτε απόφαση να έχει την καταστατική επάρκεια να θεωρείται ότι είναι αντικειμενική, δημοκρατική δεν εκφεύγει των καταστατικών προνοιών και δεν δημιουργούνται οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις ή και αντιδημοκρατικές διαδικασίες”, εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ΚΕ πρέπει να γνωρίζει όλα αυτά τα ζητήματα ώστε το κάθε μέλος όταν θα κληθεί να λάβει την τελική του απόφαση, να είναι ενήμερος και με υπευθυνότητα να αποφασίσει.

“Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά γιατί για πρώτη φορά προκύπτει ζήτημα έκτακτης αναπλήρωσης παραιτηθέντος Πρόεδρου, ήταν κάτι το οποίο οι συντάκτες του καταστατικού δεν είχαν προβλέψει και γι αυτό ακριβώς δεν υπάρχει ενοποιημένη διαδικασία για αυτή την περίπτωση”, συνέχισε.

Εξήγησε ότι οι δυο διαφορετικές διαδικασίες που προβλέπουν αναπλήρωση παραιτηθέντων αξιωματούχων ή εκλογής αξιωματούχων θα πρέπει να λειτουργήσουν με τρόπο που να μην δημιουργούνται αντιφάσεις, συγκρούσεις ή ενδεχόμενες αλληλοεπικαλύψεις.