Δήλωση του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, Νίκου Νικολαίδη
Την ώρα που γίνονται τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, την ώρα που η ανεργία βρίσκεται σε πρωτόγνωρα ψηλά επίπεδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η φοροδιαφυγή που στερεί από το κράτος σημαντικά και άκρως απαραίτητα έσοδα, αγγίζει τα όρια εθνικής προδοσίας.
Για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή χρειάζεται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα χρειάζεται αποτελεσματική νομοθεσία και επαρκής στελέχωση των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών. Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει στη Βουλή κάθε μέτρο που ενισχύει την ικανότητα του κράτους να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αφενός να μην υπάρξουν κοινωνικές αδικίες και αφετέρου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού συστήματος ώστε η Κύπρος να παραμείνει κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η ΕΔΕΚ προτείνει την εφαρμογή νέων σύγχρονων διαδικασιών ελέγχου της φοροδιαφυγής παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Ο νέος τρόπος ελέγχων θα εφαρμόζεται σε όλους τους φορολογούμενους.
Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται με βάση τα έσοδα και τα έξοδά του ατόμου, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Στη λίστα των υποψηφίων προελέγχου με τις νέες μεθόδους θα πρέπει να είναι:
– Ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο.
– Ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
– Φορολογούμενοι που δεν δικαιολογούν τα ποσά των εμβασμάτων που απέστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, την περίοδο 2007-2013.
– Φορολογούμενοι με μεγάλες δαπάνες που δεν συνάδουν τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά και οικογενειακά). Η διαφορά θα θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
Οι ανωτέρω τεχνικές εφαρμόζονται στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στις περιπτώσεις που:
1) Υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία).
2) Πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά ή και οικογενειακά).
3) Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή πληροφορίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν.
Οι τεχνικές ελέγχου που θα εφαρμόζονται για τον έμμεσο προσδιορισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος, στις παραπάνω περιπτώσεις, θα είναι οι ακόλουθες:
1. Η τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method).
Η τεχνική προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα, αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου. Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».
Στην πρώτη «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» περιλαμβάνονται τα κάθε μορφής έσοδα που έχουν εισπραχθεί στη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης, των οποίων αποδεικνύεται η πραγματοποίηση και η νομιμότητα των συναλλαγών.
Στη δεύτερη, «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» περιλαμβάνονται όλες οι πραγματοποιηθείσες αναλώσεις σε μετρητά, κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης.
Η διαφορά θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
2. Η τεχνική της καθαρής περιουσίας του φορολογούμενου (net worth method).
Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά ή επαγγελματικά (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ώς και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).
Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ο «Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού» για όλα τα ελεγχόμενα έτη με έτος βάσης το αμέσως προηγούμενο από το πρώτο ελεγχόμενο έτος.
3. Η τεχνική των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).
Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.