Η έρευνα και η καινοτομία ως βασικοί πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης
Συναντήσεις διαβούλευσης για τη μελλοντική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία, μεγάλο αριθμό επισκέψεων σχολείων σε ερευνητικά κέντρα, εκδηλώσεις για την ανάδειξη της σημασίας της έρευνας και της καινοτομίας και άλλες σημαντικές δράσεις θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας», που διοργανώνεται για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας», παρουσίασε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ κ. Γιώργος Γεωργίου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, στο Γραφείο Προγραμματισμού.
«Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση της σημασίας της έρευνας και της καινοτομίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, όπως επίσης και η προβολή του έργου των ερευνητών, σημείωσε ο κ Γεωργίου τονίζοντας ότι «στην παρούσα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα εξέχουσας σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας μας».
Κατά την «Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας» θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι πιο κάτω δράσεις:
Διοργάνωση εκδηλώσεων Δημοσίου Διαλόγου σχετικά με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση περιφερειακής (στην περίπτωση της Κύπρου εθνικής) στρατηγικής για την καινοτομία.
Επισκέψεις μαθητών σχολείων σε ερευνητικά κέντρα, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, στο πλαίσιο της Δράσης «Στρατηγικά Έργα Υποδομής».
Διάλεξη του διακεκριμένου Κύπριου Καθηγητή Νικόλαου Ζαμπόγλου, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όφενμπαχ στη Γερμανία, σχετικά με τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας ως μέσων προώθησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο και θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου θα προβάλλονται τα 9 Στρατηγικά Έργα Υποδομής.
Διοργάνωση «επιστημονικών καφενείων» σε Λάρνακα και Πάφο με στόχο την άτυπη συνάντηση και ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ νέων κυρίως ανθρώπων και ερευνητών, σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ερευνητικά θέματα.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Βραδιά του Ερευνητή», που για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιεί το ΙΠΕ σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς του τόπου. Η φετινή εκδήλωση, με τίτλο «Science Rocks», περιλαμβάνει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, από τις 6:00 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη», στη Λεμεσό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι σύντομα προγραμματίζεται συνάντηση των 8 επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αναγνώριση και ανάδειξη του έργου τους. Όπως εξήγησε, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ERC είναι τα πλέον ανταγωνιστικά σε όλη την Ευρώπη αφού έχουν ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την αριστεία για την υποστήριξη επιστημονικής έρευνας παγκόσμιας εμβέλειας σε νέους και ταχέως αναδυόμενους τομείς αιχμής. «Η επιτυχία τους αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, δεν υστερεί σε ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό και ότι μπορεί να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο άλλες πιο ανεπτυγμένες στην έρευνα χώρες», κατέληξε.
Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy.