Δ. Παπαδάκης: “ΕΔΕΚ – Κίνημα Οικολόγων μία συνεργασία με μέλλον”

Για καταστροφικές ασάφειες που εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν κάνει λόγο ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα αποτυχημένη την πολιτική των δύο κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που στηρίζουν το ανακοινωθέν.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα laimitomos.com σχετικά με το κείμενο του προσχεδίου για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες εκφράσεις, εποικοδομητικές ασάφειες οι οποίες όπως επισημαίνει “θα μας οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα”. Αναφερόμενος στα οικονομικά σκάνδαλα και τη διαφθορά που συγκλονίζουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου υπογραμμίζει την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων.

Όσο για τη σύμπραξη της ΕΔΕΚ με το Κίνημα των Οικολόγων για τις ευρωεκλογές ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι η συνεργασία αυτή διανοίγει δρόμους για περαιτέρω μελλοντικές συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που τήρησε το κόμμα του για το κοινό ανακοινωθέν ο κ. Παπαδάκης τονίζει: “Σαράντα χρόνια διακοινοτικών συνομιλιών με τον τρόπο που διεξάγονται δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, αντίθετα παγιώνουν τη διχοτόμηση στην Κύπρο. Μόνο δύο κόμματα συμφωνούν με το κοινό ανακοινωθέν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η πολιτική τους έχει εφαρμοστεί τα πλείστα στα 40 έτη από την εισβολή μέχρι σήμερα και έχει αποδειχθεί παταγωδώς αποτυχημένη. Έχουμε διαφωνήσει με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως μας την παρουσίασε στο προεδρικό στις 18 Δεκεμβρίου και η οποία είναι προς το χείρον από αυτή που παρουσιάστηκε, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε προτείνει συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίλυση του Κυπριακού”.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Εμείς λέμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας. Να ζητήσουμε ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να συμβαδίζει η πιθανή λύση με το κοινοτικό κεκτημένο. Να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας και μας έχουν φέρει σε ένα θετικό σημείο από το ’74 μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θετικό πρόσημο σε σχέση με την γεωγραφική θέση της Κύπρου, άρα αυτό να το αξιοποιήσουμε όχι γιατί μας αγάπησαν οι άλλες δυνάμεις, αλλά γιατί έχουν “αγαπήσει” το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, για να το βάλουν στο χέρι, δεν υπάρχει καμία ένσταση σε αυτό, φτάνει να λύσουν σωστά το Κυπριακό και να υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τον λαό της Κύπρου. Άρα το να μπαίνουμε σε μια διαδικασία, όπως το ανακοινωθέν όταν υπάρχουν όλες αυτές οι αμφισβητούμενες εκφράσεις, εποικοδομητικές ασάφειες, εγώ τις λέω καταστροφικές ασάφειες που θα μας οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα.

Δεν θα πρέπει όμως σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όλα τα κόμματα να συνεργαστούν για το καλό του τόπου;

Να στηρίξουμε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε και θεωρούμε καταστροφικές για τον τόπο μας; Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιου είδους συνεργασία. Εκείνο που θέλουμε να υπάρξει είναι ένα κλίμα ψυχραιμίας και αλληλοσεβασμού των απόψεων ούτως ώστε να μην δημιουργήσουμε ένα κλίμα διχαστικό στο λαό μας, γιατί είναι κρίσιμη στιγμή και αντιλαμβανόμαστε ότι μια ένταση μπορεί εύκολα να ανέβει και να ξεφύγει. Χρειάζεται σεβασμός και με επιχειρήματα να συζητήσουμε ο καθένας τις δικές του προτάσεις και βεβαίως σε καμία περίπτωση στη λογική ενότητας δεν μπορούμε να αποκρύψουμε τις θεμελιώδεις διαφορές που έχουμε στην φιλοσοφία για τη λύση στο Κυπριακό.

Θεωρείτε δηλαδή ότι ο ο ορυκτός πλούτος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά ως όπλο για την επίλυση του Κυπριακού;

Για να χρησιμοποιηθεί σωστά θα πρέπει να δημιουργηθεί πίεση στην Τουρκία ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε διεθνή διάσκεψη για να επιλυθούν οι διεθνείς πιέσεις του Κυπριακού. Ποιες είναι οι διεθνείς πιέσεις; Υποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, άρση των εγγυητικών διακαιώματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις. Είμαστε το μοναδικό κράτος στον κόσμο που διέπεται από εγγυήσεις, αυτά δεν μπορούν να τα αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι, ούτε ο κ. Έρογλου, ούτε ο κ. Ταλάτ, αυτό μπορεί μόνο η Τουρκία να το αποφασίσει. Αυτό για να γίνει πρέπει να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη. Για να γίνει διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφυκτικές πιέσεις από την διεθνή κοινότητα, από τα συμφέροντα που λέω εγώ, τα οποία εποφθαλμιούν να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ούτως ώστε να πιεστεί η Τουρκία και να πάει στη διεθνή διάσκεψη και να ζητηθούν αυτά τα ζητήματα.

Όσον αφορά τα οικονομικά σκάνδαλα θεωρείτε ότι προχωρά η έρευνα, θα αποδοθούν ευθύνες;

Για μένα εάν δεν δω κάποιους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής σημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Αναμένουμε, έχουμε υπομονή, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει στοιχειοθέτηση των υποθέσεων, αλλά η δικαιολογημένη των πολιτών, όλων μας δηλαδή απαιτεί όσο το δυνατόν ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης. Εδώ έχει συντελεστεί ένα τεράστιο οικονομικό έγκλημα από το οποίο υποφέρει ο λαός μας, χιλιάδες άνεργοι πρωτοφανείς σκηνές για την κυπριακή κοινωνία. Νομίζω ότι εάν δεν υπάρξει τιμωρία των ενόχων, οφείλουμε ενόσω συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου να πιέσουμε για την τιμωρία των ενόχων.

Η υπόθεση “Δρομολαξιά” που εξελίσσεται σε πολιτικό σκάνδαλο πιστεύετε ότι θίγει την πολιτική σκηνή του τόπου;

Σαφώς και την θίγει και θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να γίνονται παρεμβάσεις όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο και κατηγορούνται ότι μετακινήθηκαν χρήματα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα αθώωσης. Εγώ δεν πρόκειται να μετατραπώ σε δημόσιο κατήγορο, αλλά οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες, υπήρξε πολιτική διαπλοκή, υπήρξαν πολιτικά στελέχη του ΑΚΕΛ τα οποία είχαν ανάμειξη σε αυτή την ιστορία όπως υπήρξαν και δημόσιο λειτουργοί σε αυτή την περίπτωση.

Εμείς θέλουμε απονομή της δικαιοσύνη τίποτα άλλο. Αλλά η προσπάθεια να αθωώνουν ή να δικάζουν από τα ΜΜΕ και κάποιες περίεργες διαρροές οι οποίες υποσκάπτουν την προοπτική απονομής δικαιοσύνης νομίζω ότι δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες για τις σκοπιμότητες. Ποιοι είναι αυτοί που τις διέρρευσαν; Μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια υπόσκαψης της υπόθεσης.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας εκτιμάτε ότι βγαίνουμε από την κρίση;

Οι δείκτες ευημερούν και οι πολίτες δυστυχούν. Δηλαδή όταν οι φίλοι μας… οι συγγενείς μας… υπάρχουν άνεργοι, δεν μπορούν οι κυπριακές οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας για την βιωσιμότητά τους μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο;

Σε καλό σημείο θα βρεθούμε όταν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με τους δείκτες για την ανεργία, το κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο να έχει δουλειά και για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη. Βεβαίως χρειαζόταν τη σταθερότητα σε πρώτη φάση, αλλά το να νιώθουμε περήφανοι κάθε φορά που μας απονέμει τα εύσημα η τρόικα νομίζω ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά, πρέπει να πούμε και όχι, πρέπει να κάνουμε και πρόταση προς την τρόικα και πρέπει να κοιτάξουμε και τις δικές μας πολιτικές.

Και τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει σε σχέση με την τρόικα;

Έχουμε ζητήσει βεβαίως δάνειο από την τρόικα, αλλά δεν σημαίνει ότι η εντολή έρχεται από την τρόικα και σαν πειθήνια όργανα εμείς οφείλουμε να την εκτελέσουμε.
Οφείλουμε να αντιτάξουμε προτάσεις, οφείλουμε να αντιτάξουμε πολιτικές και την ίδια στιγμή πρέπει να κινηθούμε για να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης στην Κύπρο. Όροι ανάπτυξης σημαίνει ξένα κεφάλαια στην Κύπρο για να επενδύσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία, που βεβαίως φαίνεται ότι ξεκινάει κάποια ομαλότητα στον τραπεζικό τομέα, από κει και πέρα θα βοηθηθεί εάν χτυπηθεί ουσιαστικά η γραφειοκρατία και να γίνουμε ελκυστικοί για τους επενδυτές ούτως ώστε να έρθουν στην Κύπρο, να ανοίξουνε δουλειές, να χτυπηθεί η ανεργία και να δημιουργηθεί ανάπτυξη στον τόπο μας.

Ποια είναι η θέση του κόμματο σας για τις ιδιωτικοποιήσεις;

Εμείς είμαστε Σοσιαλιστικό κόμμα για μας δεν έχει σημασία να είναι κρατικός ένας ημικρατικός οργανισμός, έχει σημασία το όφελος, το προϊόν. Για μένα το όφελος είναι να έχει φθηνότερο ρεύμα καταναλωτής, φθηνότερα τηλέφωνα, καλύτερες υπηρεσίες, τα υπόλοιπα είναι δογματισμοί και αγκυλώσεις και βεβαίως από την άλλη πλευρά μην θριαμβολογούν κάποιοι ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα λυθούν τα πάντα. Εκείνοι μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά μονοπωλιακά που ενδεχομένως να τσακίσουν τους κύπριους καταναλωτές. Θα αναφέρω τις κυπριακές αερογραμμές, ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο αμαυρώνει κι αυτό την πολιτική ζωή του τόπου, όπου ο πολίτης αντί να ταξιδεύει στην Αθήνα με πολύ πιο λίγα χρήματα από τις άλλες εταιρείες, αντίθετα πληρώνει περισσότερα.

Γι’ αυτό και η πρόταση μας είναι ότι ο κάθε οργανισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, διαφορετικά η CYTA, διαφορετικά η ΑΗΚ που έχει την παραγωγή, το δίκτυο, τη διανομή και διαφορετικά η Αρχή Λιμένων όπου σε εκείνη την περίπτωση μόνο οι υπηρεσίες μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν και όχι οι υποδομές.

Η επόμενη ερώτηση αφορά τη συνεργασία που ανακοινώσατε πρόσφατα με το Κίνημα των Οικολόγων για τις ευρωεκλογές. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος;

Όχι δε μιλάμε για ένα κόμμα, προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μεταξύ των δυο κινημάτων. Είμαστε όμορες πολιτικές δυνάμεις. Σε πλείστα ζητήματα έχουμε ταυτόσημες απόψεις. Έχουμε και τις διαφορές μας. Είμαστε δυο διαφορετικά πολιτικά κινήματα. Δε θα προσπαθήσουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση θέλουμε να λέμε την πραγματικότητα. Πιστεύουμε πως θα είναι μια συνεργασία αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης, έντιμη συνεργασία η οποία διανοίγει δρόμους για περαιτέρω συνεργασίες, μελλοντική συνεργασία όχι μόνο εκλογική για τις ευρωεκλογές αλλά συνεργασία και στο κοινοβούλιο, και σε επίπεδο εκδηλώσεων και σε επίπεδο παρεμβάσεων διατηρώντας βεβαίως τα δυο κινήματα και τη δική τους πολιτική αυτονομία και αυτοτέλεια.

Αφού έχετε κοινές θέσεις δεν θα μπορούσατε να συμπορευτείτε σε ένα κόμμα;

Θα συμπορευθούμε… νομίζω οι οικολόγοι καλύπτουν μιαν ανάγκη της κοινωνίας, της οικολογικής ευαισθησίας παραπάνω από τα άλλα κόμματα κι εμείς καλύπτουμε την σοσιαλιστική ιδεολογία στην Κύπρο. Δε θα κολλήσουμε αν θα λειτουργεί ως ένα κόμμα δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχει όμως η πρόθεση νομίζω και από τις δυο πλευρές για στενή συνεργασία.

Ποια θα είναι η σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου, θα υπάρχουν και γυναίκες υποψήφιες;

Δεν τη γνωρίζω τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, είναι γνωστό ότι ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για τις επόμενες ευρωεκλογές. Αυτά είναι υπό την κρίση των συλλογικών οργάνων του κινήματος. Βεβαίως θα υπάρχει γυναίκα ή γυναίκες στο ψηφοδέλτιο, αλίμονο αν δεν υπήρχαν, αλλά το θέμα του ψηφοδελτίου το χειρίζεται ο πρόεδρος του κινήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που είμαι και ενδιαφερόμενος θα ήταν και άκομψο και αντιδεοντολογικό και μη πολιτικά ηθικό να έχω ανάμιξη στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Κίνημα των Οικολόγων μια ημερίδα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, στην οποία συμμετείχατε και εσείς. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα;

Η νεολαία οργάνωσε αυτή τη συζήτηση, ήταν ενδιαφέρουσα γενικά, ακούστηκαν απόψεις ένθεν και ένθεν. Θεωρώ πως για την ιατρική χρήση ήδη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δε μιλάμε όμως για την ιατρική χρήση μιλάμε για τη νομιμοποίηση…

Αυτό ήταν όμως το θέμα από ‘κει ξεκίνησε η ημερίδα, για την ιατρική χρήση για την οποία πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέπεται. Από ‘κει και πέρα το να λες σε έναν ένα “ΝΑΙ” ή ένα “ΟΧΙ” είναι το πιο εύκολο πράγμα. Επειδή παρακολουθούσα πολύ στενά όντας στην προεδρία της νεολαίας του κόμματος παλαιότερα τα θέματα των ναρκωτικών, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και θα πρέπει να μελετήσουμε τις συνθήκες ειδικά στην Κύπρο.

Για παράδειγμα όταν στην Ολλανδία δημιουργήθηκαν τα Coffe Shops, η νομιμοποίηση της χρήσης απέφερε μεν στην οικονομία δημιούργησε όμως έναν ναρκωτουρισμό. Δεν θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένας ναρκωτουρισμός στην Κύπρο.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ