Για τον Αλέξη Τσίπρα η αντιμετώπιση του προβλήματος της μη αποδοχής των συμμαχιών αποτελεί μείζονα πρόκληση, καθώς τον εμφανίζει να μην μπορεί να επιβληθεί στον μηχανισμό του κόμματός του, αλλά και να μην μπορεί να τηρήσει τις συμφωνίες που στο παρασκήνιο συνάπτει η Κουμουνδούρου. Υπ΄αυτήν την έννοια το διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Σάββατο και Κυριακή είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ηγεσία του κόμματος…
Την αποκλειστική αιτία του ναυαγίου της προεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ αποτέλεσαν οι οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ενώ δοκιμάζουν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα του ιδίου του προέδρου του κόμματος να επιβάλει στο κόμμα του την πολιτική συμμαχιών που ο ίδιος προετοιμάζει.
Οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας της Κουμουνδούρου με την Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξαν σφοδρότατες. Όχι μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και από πολλά στελέχη της πλειοψηφίας, που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως όμως από τις οργανώσεις που αρνούνταν να δεχθούν υποψηφίους βουλευτές από το χώρο της ΔΗΜΑΡ.
Ο ελιγμός
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έναν ελιγμό, καθώς μιλώντας στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στον Κεραμικό έθεσε ως όρο την αποδοχή από του συμμάχους του προγράμματος που εξήγγειλε στην ΔΕΘ, αλλά και τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια με σταυρό και όχι με ορισμό τους στο επικρατείας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την πεποίθηση ότι ο ελιγμός αυτός θα μείωνε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και δεν θα έθετε σε δοκιμασία τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις για τη συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη ήταν οξύτατες, ενώ τα αρνητικά μηνύματα από τις οργανώσεις εξακολουθούσαν να φτάνουν βροχή στην Κουμουνδούρου. Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί…
Ούτε κείμενο!
Την ίδια στιγμή οξύτατη ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου. Όχι κυρίως για το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα τοποθετείτο στο Επικρατείας , αλλά επειδή η Κουμουνδούρου αρνείτο ακόμα και ένα κείμενο προγραμματικής διακήρυξης με τη ΔΗΜΑΡ, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονταν και το θέμα της γραπτής δέσμευσης σχετικά με την απόρριψη μονομερών ενεργειών, αλλά και σε σχέση με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.
Το τέλος στις διεργασίες
Η κοινή συνεδρίαση της ΕΕ και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έθεσε τέλος στις διεργασίες, επαναλαμβάνοντας πως οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια προεκλογική τακτική επιλεγεί.
Το διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα έχει αύριο και μεθαύριο να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με τους Οικολόγους -Πράσινους και της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές , αν και μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί στοίχημα επιβίωσης του Φώτη Κουβέλη.
Ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου
Ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου, στην μεγάλη πλειοψηφία του, τάσσεται μεν υπέρ των συνεργασιών , αλλά μόνο στα λόγια, καθώς σε οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις.
Στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση για παράδειγμα συμμαχίες ουσιαστικά δεν υπήρξαν με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις κάλπες να είναι αναντίστοιχο και μικρότερο από το ποσοστό που πήρε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Όπου δε συμμαχίες έγιναν αποδεκτές , π.χ. με τον Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε φροντίσει να κάμψει την οποιαδήποτε δυναμική μπορούσε να υπάρξει.
Ούτε είναι τυχαίο ότι τα στελέχη που αντιδρούν περισσότερο στις συνεργασίες είναι εκείνα που οφείλουν την ύπαρξή τους τον κομματικό μηχανισμό και ουδέποτε έχουν κατορθώσει να εκλεγούν από το λαό.
Στην ιστοσελίδα iskra π.χ. η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χαραλαμπίδου ασκεί σφοδρή κριτική στις συνεργασίες, πλην όμως η ίδια ως υποψήφια δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ούτε τις δυνάμεις του κόμματός της.