Η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην πρώτη αξιολόγηση η οποία ετοιμάστηκε στις 30 Αυγούστου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για τήρηση των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, ωστόσο οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν, κυρίως λόγω της μη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.
Στην αξιολόγηση τονίζεται παράλληλα ότι η ανεργία θα είναι πολύ ψηλότερη του αναμενόμενου και θα φθάσει το 17% το 2013 και το 19,5% το 2014.
Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί σταδιακά στο 105% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Την ίδια ώρα όμως, αναφέρεται ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.
Στην αξιολόγησή της, η ομάδα του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν και ζητά από τις Αρχές να συνεχίσουν τα σημαντικά βήματα που έκαναν μέχρι σήμερα στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώθηκαν και όλα τα κριτήρια τηρήθηκαν αν και κάποια από αυτά με μια μικρή καθυστέρηση.
«Οι κυπριακές Αρχές έκαναν σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης στον τραπεζικό τομέα, τη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη για σταδιακή άρση των περιορισμών στις πληρωμές και για οριστικοποίηση της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού», προστίθεται.
Ωστόσο, κατά την ομάδα του ΔΝΤ, παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για την πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.
Σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, αναφέρεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης ανέκαμψαν ύστερα από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έφθασαν τον Απρίλη.
Παρά ταύτα, η οικονομική κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, καθώς η τραπεζική κρίση του Μαρτίου και η εισαγωγή περιορισμών στις πληρωμές, μεταξύ άλλων, είχαν επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση.
Όπως αναφέρεται, η εσωτερική προσαρμογή οδήγησε σε μια ραγδαία άνοδο της ανεργίας, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε συγκρατημένος. Το εμπορικό ισοζύγιο προσαρμόζεται, κυρίως μέσω της απότομης συρρίκνωσης των εισαγωγών.
«Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, το μακροοικονομικό πλαίσιο του προγράμματος διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο», σημειώνεται.
Αναφέρεται επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εσόδων και το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.