Ο εκπρόσωπος του «Ταμείου» Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και θα εξετάσει την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στο Eurogroup με «προσοχή».
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 κι όχι το πρόγραμμα του ΔΝΤ που τρέχει παράλληλα με την ευρωπαϊκή στήριξη και λήγει το Μάρτιο του 2016.
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται», είπε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι «όλες οι πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να αποφευχθεί κάθε ρίσκο».
Πάντως, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο κι ο κ. Τόμσεν έχουν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον κι η απόφαση αν θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση του Eurogroup θα ληφθεί αργότερα. Την ίδια στιγμή, πηγή εκτός «Ταμείου» επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να εμπλακεί στις εσωτερικές διαμάχες της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να σχολιάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
«Η κατάσταση είναι ρευστή και χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένη εκτίμηση», είπε, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και καιρό δεν έχει γίνει επιθεώρηση.
«Δεν είμαστε εδώ και καιρό επί τόπου για να εξετάσουμε τα στοιχεία και να είμαστε σε θέση να προβούμε σε εκτιμήσεις. Τα στοιχεία (από την τελευταία επίσκεψη πριν τις εκλογές) δεν έχουν αναθεωρηθεί».
Το ίδιο ανέφερε για τα στοιχεία που αφορούν στη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «όλοι εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι οι μικρότερες», συνέχισε, για να προσθέσει πως για την διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ απαιτείται η ύπαρξη αξιόπιστου προγράμματος.
Σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί το ΔΝΤ στα προγράμματα που έχει με τις χώρες μέλη, πως η πάγια τακτική είναι αυτά να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες και ότι επίσης «κάθε ευελιξία» εξετάζεται με βάση συγκεκριμένων εισηγήσεων.
«Για το λόγο αυτό γίνεται τακτικές τρίμηνες αξιολογήσεις», είπε, για να προσθέσει ότι σε σχέση με την Ελλάδα δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Και συμπλήρωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί νέο πρόγραμμα.
Πάντως υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση η σταθερή θέση του ΔΝΤ είναι πως είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Για την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις» κι ότι το «Ταμείο» συζητά με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για να κατανοήσει καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητές της.