Προσπάθειες επίσπευσης της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, καταβάλλει το Υπουργείο Ενέργειας, την ώρα που συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης για έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε χαιρετισμό του κατά τη διάσκεψη παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2012, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι προωθούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με στόχο οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.
Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις ενέργειες και στα μέτρα του Υπουργείου του για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου από τα ευρωπαϊκά δίκτυα καθώς και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αποδοτικότερης ενεργειακής χρήσης.
Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε στις 14 Οκτωβρίου τον πρώτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, εντός του οποίου συμπεριλήφθηκαν τρεις από τις αρχικές προτάσεις της Κύπρου, οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και για τον αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινά από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης και καταλήγει στην Ελλάδα.
Σε σχέση με τις ΑΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το 2012 η συνεισφορά τους στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας υπερέβη το 7,5%, ποσοστό που υπερκάλυψε τον ενδιάμεσο στόχο που τέθηκε για την διετία 2015-16 και ανέρχεται στο 7,45%, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και βρίσκεται σε διάλογο με την Παγκόσμια Τράπεζα, για αύξηση του ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ο Υπουργός ανέφερε εν συνεχεία ότι μια βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η μείωση της σπατάλης και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς. «Από τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι ο στόχος για 10% εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση ενέργειας μέχρι το 2016 θα ξεπεραστεί. Ταυτόχρονα, θετική διαφαίνεται και η πορεία επίτευξης του στόχου για εξοικονόμηση 14,3% πρωτογενούς ενέργειας την περίοδο 2010-2020, αφού κατά τα έτη 2010 και 2011 οι ετήσιοι επί μέρους στόχοι έχουν ξεπεραστεί. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στην ηλεκτροπαραγωγή, με την εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό, στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου», είπε.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως προωθούνται, προς συμμόρφωση με σχετική δέσμευση έναντι της ΕΕ, όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2014 να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Στόχος, όπως είπε, είναι να μετατραπούν όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές σε «επιλέγοντες καταναλωτές» και να μπορούν άρα να επιλέξουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους.
Σημείωσε πως γι’ αυτόν τον λόγο επείγει η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ. «Δεν μπορεί η Αρχή να συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό μονοπωλιακό καθεστώς, οι Κύπριοι καταναλωτές να πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ και ο Οργανισμός σας να βρίσκεται αντιμέτωπος με τα διάφορα προβλήματα ρευστότητας που αναφύονται», είπε και πρόσθεσε ότι απαιτείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ με ενέργειες και μέτρα εκ των έσω, προκειμένου να μπορεί η Αρχή να ανταπεξέλθει στις νέες παραμέτρους που δημιουργούνται και, συνεπώς, να καταστεί και η οικονομία της Κύπρου πιο ανταγωνιστική στην παρούσα κρίσιμη καμπή.
Ο κ. Λακκοτρύπης αφού συνεχάρη τη διοίκηση της ΑΗΚ για την εξαγγελία των πρώτων διαρθρωτικών μέτρων είπε ότι σε μια απελευθερωμένη Αγορά Ηλεκτρισμού είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ευάλωτων καταναλωτών, οι οποίοι δε θα πρέπει να αφήνονται απροστάτευτοι από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού.
«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση εφάρμοσε, και συνεχίζει να εφαρμόζει, στοχευμένα μέτρα για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους ευάλωτους καταναλωτές. Εξάλλου, στον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο συμπεριλήφθησαν νέες πρόνοιες για τους ευάλωτους καταναλωτές, με βάση τις οποίες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξέδωσε στις 25 Ιουνίου 2013 σχετικό Διάταγμα, που καθορίζει τις κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία τους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των δικαιούχων της ειδικής διατίμησης με Κώδικα 08, καθώς και την παροχή οικονομικών κινήτρων στις κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών για την εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος δυναμικότητας μέχρι 3 kW με τη μέθοδο «net-metering», από το οποίο θα επωφεληθούν συνολικά 2,000 ευάλωτοι καταναλωτές», είπε.
Οσον αφορά ειδικά το πολύ σημαντικό μέτρο του net metering, ο Υπουργός είπε πως μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2013, που έληξε η νέα περίοδος υποβολής αιτήσεων, λήφθηκαν συνολικά 1,591 αιτήσεις, από τις οποίες οι 600 περίπου πήραν ήδη καταρχήν έγκριση, ενώ άλλες 200 περίπου θα πάρουν έγκριση εντός των επόμενων λίγων ημερών. «Για να διασφαλιστεί δε η επίτευξη του στόχου των 2,000 αιτήσεων, εξετάζεται στο παρόν στάδιο, μετά και από αυξημένα αιτήματα συμπολιτών μας, η διεύρυνση των δικαιούχων για υποβολή αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο net metering με τη συμπερίληψη των ληπτών επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας με εισοδηματικά κριτήρια», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Ενέργειας, είναι έτοιμο, πάντα μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, να ακούει και αξιολογεί τις εισηγήσεις και προβληματισμούς που τίθενται, τόσο από τη διοίκηση όσο και από το προσωπικό της ΑΗΚ.