Διακινδυνεύεται η συνέχιση εργασιών της ΑΗΚ με λογιστικό πλεόνασμα κάτω των αποδεκτών ορίων
Τη στήριξη των κομμάτων της Βουλής ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χαράλαμπος Τσουρής, ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2013 και δηλώνοντας πως το λογιστικό πλεόνασμα των 37 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι σαφώς μειωμένο φέτος, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση των εργασιών της ΑΗΚ.
Μετά την αρχική ενημέρωση από τον κ. Τσουρή και αφού παρουσίασε συνοπτικώς και τον προϋπολογισμό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου ο Διευθυντής του οργανισμού, Χρίστος Χριστοδουλίδης, οι Βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις, συνοδευόμενες από σχόλια, για 30 περίπου λεπτά, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΗΚ ακολουθεί μία “φθίνουσα πορεία που δεν αντιστρέφεται” και ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό, “η ΑΗΚ μπορεί να καταρρεύσει”.
Σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Παπαδόπουλος, “ο κίνδυνος είναι συστημικός” και θα παρασύρει ολόκληρη την κυπριακή οικονομία.
Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Τσουρής στην Επιτροπή Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του οργανισμού για φέτος ανέρχεται στα 1 δισεκατομμύριο και 61 περίπου εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο των εσόδων προϋπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο και 95 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του ΔΣΜΚ, ο οποίος, για πρώτη φορά, φέτος υποβάλλεται στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο από αυτό της ΑΗΚ, είναι ισοσκελισμένος και προνοεί δαπάνες 4.597.441 ευρώ και ισόποσα έσοδα.
Μείωση ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος
Όπως ανέφερε ο κ. Τσουρής, τα συνολικά έσοδα είναι 1 δισεκατομμύριο και 95 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που, μετά την αφαίρεση των δαπανών χρήσης ύψους 981 εκατομμυρίων ευρώ και των 77 εκατομμυρίων για αποσβέσεις, καταλήγουν σε λογιστικό πλεόνασμα 37 εκατομμυρίων ευρώ.
“Το ποσόν αυτό”, δήλωσε ο κ. Τσουρής, “είναι κάτω από τα αποδεκτά όρια και, σίγουρα, δεν προσφερόταν για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε και επιδεχόταν μείωσης για οποιοδήποτε άλλο λόγο”.
Η πρόσφατη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως παρατηρήθηκε στους πρώτους τρεις μήνες του έτους και η συνεχιζόμενη μείωση που παρουσιάζεται στις επίσημες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν προσφάτως, είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, ανέρχεται στο 17% και, ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της ΑΗΚ το 2013, δηλαδή κατά ποσοστό 20%, με αντίστοιχη μείωση του κόστους καυσίμων κατά 160 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή καθαρή μείωση 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξηγώντας ότι η τελευταία μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος “έγινε καθ` υπέρβαση” και ότι “τα οικονομικά δεδομένα της ΑΗΚ δεν μπορούν σε καμμίαν περίπτωση να τη δικαιολογήσουν, ο κ. Τσουρής ανέφερε πως η Αρχή Ηλεκτρισμού ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Υπουργού Εμπορίου καθώς και του Προέδρου Αναστασιάδη για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% στη βασική τιμή, που αντιστοιχεί με 3,4% στο διμηνιαίο τιμολόγιο του καταναλωτή και επιφέρει μείωση στα έσοδα της ΑΗΚ κατά 4,1 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Σε κίνδυνο η ΑΗΚ
“Οι εξοικονομήσεις, που αναμένεται να προκύψουν από την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕΚ για μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και οι εξοικονομήσεις στο μισθολόγιο, λόγω των κενών θέσεων και από τις συνεχιζόμενες συλλογικές προσπάθειες για μείωση των ελαστικών δαπανών του οργανισμού”, δήλωσε ο κ. Τσουρής, “δεν θα μπορούν να καλύψουν τις πιο πάνω απώλειες εισοδημάτων, με αποτέλεσμα το λογιστικό πλεόνασμα των 37 εκατομμυρίων ευρώ, που παρουσιάζεται στον προϋπολογισμό, να συρρικνωθεί σημαντικά, σε επίπεδο που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση των εργασιών της ΑΗΚ”.
Προκειμένου να απαμβλυνθεί έστω και μερικώς το πρόβλημα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, έχουν αποταθεί στον Υπουργό Εμπορίου ζητώντας, μεταξύ άλλων, υλοποίηση των αποφάσεων για κατάργηση λιμενικών δικαιωμάτων, επιχορήγηση της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΑΗΚ, καθώς και την εξασφάλιση χρεών για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με προτεραιότητα στις περιπτώσεις πτώχευσης φυσικών προσώπων και της διάλυσης εταιρειών.
Επίσης, ζήτησαν την καταβολή στην ΑΗΚ του ποσού των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Κυβέρνηση για κάλυψη της προσωρινής ενοικίασης γεννητριών μετά την καταστροφή στο Μαρί, αλλά και να μελετηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.