Μια τεράστια βάση δεδομένων με ονόματα τρομοκρατών (World-Check) και «ατόμων υψηλού κινδύνου» που περιέχει περισσότερα από 2.2 εκατομμύρια εγγραφές φέρεται να έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο.
Ο ερευνητής Chris Vickery ισχυρίστηκε στο Reddit ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει ένα αντίγραφο της εμπιστευτικής βάσης δεδομένων (έκδοσης του 2014) που χρησιμοποιεί το World-Check. Η βάση αυτή χρησιμοποιείται από τράπεζες, κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και περιέχει ονόματα τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η βάση δεδομένων που διέρρευσε περιέχει περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια εγγραφές με άτομα ύποπτα για τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, συνδέσμους διαφθοράς, και «άλλες παράνομες δραστηριότητες.»
Σύμφωνα με το Thomson Reuters, που τρέχει το World-Check, η υπηρεσία χρησιμοποιείται από 4.500 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των 49 από τις 50 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, περισσότερες από 300 κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες, καθώς και πολλά δικηγορικά γραφεία.
Αν και η πρόσβαση στη βάση δεδομένων του World-Check υποτίθεται είναι περιορισμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απορρήτου, το Reuters αναφέρει ότι ένας ανώνυμος διέρρευσε μια παλιά έκδοση της βάσης δεδομένων online.
Ο Chris Vickery δεν αποκαλύπτει ακριβώς πώς βρήκε τη βάση, αλλά λέει:
«Η διαρροή δεν είναι αποτέλεσμα hacking. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο από μια διαρροή από οτιδήποτε άλλο, και όχι άμεσα από την Thomson Reuters. Θα μάθετε ακριβείς λεπτομέρειες για αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο.»
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι για να διαβάσει κάποιος τη βάση δεδομένων δεν απαιτείται κάποιο όνομα χρήστη ή κωδικός πρόσβασης, και διευκρινίζει ότι «αυτή η απροστάτευτη βάση δεδομένων δεν φιλοξενήθηκε απευθείας από την ίδια την Thomson Reuters.»
Να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη βάση εκτός του ότι απαριθμεί τις κατηγορίες κάθε εγγεγραμμένου, περιέχει ημερομηνίες και τους τόπους γέννησης των ατόμων σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις τράπεζες και τους κρατικούς φορείς να είναι σίγουροι ότι αναζητούν τους σωστούς ανθρώπους.
Η βάση δεδομένων World-Check έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από φορείς για το ότι χαρακτηρίζει ψευδώς άτομα και οργανώσεις σαν τρομοκράτες.